Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Το φυσικό... make-up των άγριων φλαμίνγκο

Ένα από τα πλέον εντυπωσιακά πτηνά αποκαλύπτει το μυστικό της ομορφιάς του: το... make-up της Φύσης, το οποίο χρησιμοποιούν τα φλαμίνγκο για να τονίσουν το φτέρωμά τους.
Ερευνητές που μελέτησαν πληθυσμούς στους υδροβιότοπους της νότιας Ισπανίας είδαν ότι τα πτηνά τρίβουν στα φτερά τους τα καροτινοειδή, χρωστικές ουσίες που εκκρίνονται από τους αδένες κοντά στη βάση της ουράς τους. Χάρη σε αυτές προσελκύουν και τους πιθανούς συντρόφους τους.
Τα φλαμίνγκο προσέχουν ιδιαίτερα την εμφάνισή τους, αφού μαλακώνουν και «χτενίζουν» τα φτερά τους. Οι επιστήμονες όμως δεν είχαν έως σήμερα παρατηρήσει ότι πολλά από αυτά τρίβουν εσκεμμένα το πρόσωπό τους στον αδένα αυτό και αμέσως μετά στο λαιμό, στο στήθος και στη ράχη τους. Τα καροτινοειδή προσδίδουν ένα κόκκινο προς πορτοκαλί χρώμα στις εκκρίσεις, με αποτέλεσμα να τονίζεται το χαρακτηριστικό ροζ φτέρωμα των φλαμίνγκο.
Οι ερευνητές λένε πως για τα συγκεκριμένα πτηνά, το «βάψιμο» των φτερών τους φαίνεται πως αποτελεί σημάδι υπεροχής, καθώς δείχνει ότι είναι υγιή, ότι τρέφονται καλά και ότι αφιερώνουν χρόνο στην εμφάνισή τους. «Το τρίψιμο είναι χρονοβόρο», λέει ο Χουάν Αμάτ του Βιολογικού Σταθμού Ντονιάνα της Ισπανίας. «Και όσο πιο συχνά το κάνουν τόσο πιο έντονα βαμμένα δείχνουν», κάτι που σημαίνει ότι –όπως συμβαίνει και με το make-up- τα φλαμίνγκο χρειάζονται διαρκείς εφαρμογές των εκκριμάτων τους, αφού το χρώμα ξεθωριάζει με τον ήλιο.
Δε θα πρέπει λοιπόν να προκαλεί έκπληξη η πεποίθηση της επιστημονικής ομάδας ότι τα πιο... περιποιημένα φλαμίνγκο βρίσκουν πιο εύκολα σύντροφο. «Βρήκαμε ότι τα πτηνά που έχουν εντονότερο χρώμα αρχίζουν να ζευγαρώνουν νωρίτερα από τα υπόλοιπα», λέει ο Δρ. Αμάτ και εξηγεί ότι ένα φλαμίνγκο προτιμά ένα «βαμμένο» σύντροφο, θεωρώντας ίσως πως έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να το γονιμοποιήσει με επιτυχία. Δε θεωρείται επίσης τυχαίο ότι -κατά τα φαινόμενα- «τα θηλυκά βάφονται πολύ συχνότερα από τα αρσενικά, όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους», ενώ τα βαμμένα φλαμίνγκο βρίσκουν τροφή καλύτερης ποιότητας σε σχέση με τα υπόλοιπα.
Τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Behavioural Ecology and Sociobiology, έχουν πείσει την επιστημονική κοινότητα. Κατά τον καθηγητή Μάθιου Άντερσον του Πανεπιστημίου της Φιλαδέλφειας, η έρευνα παρέχει «πειστικές αποδείξεις ότι ο χρωματισμός του φτερώματος σχετίζεται με την επιλογή συντρόφου.» Το φλαμίνγκο πάντως δεν είναι το μοναδικό πτηνό που έχει αυτήν την ιδιότητα: πρόσφατα ερευνητές ανακάλυψαν ότι και ο σπίνος χρησιμοποιεί τα έλαια που εκκρίνει για να κάνει τα φτερά του πιο γυαλιστερά.

Διαζύγιο κατά λάθος

Τι το ήθελε ένας μουσουλμάνος να κάνει πλάκα λέγοντας στη γυναίκα του τρεις φορές σε χωρίζω στο Skype.

Τώρα, σύμφωνα με το ισλαμικό νόμο το ζευγάρι είναι χωρισμένο και η γυναίκα έχει κάθε δικαίωμα να παντρευτεί να κάνει σεξ με έναν άλλο άνδρα να τον χωρίσει και μετά να ξαναπαντρευτεί τον πρώτο της σύζυγο.

Ο Νταρούλ Ουλούμ Ντεομπαντί από το Κατάρ είπε πως ήθελε να κάνει ένα αστείο μη γνωρίζοντας καλά το Ισλάμ.

Ο απαρηγόρητος άνδρας ζήτησε τη συμβουλή μιας θρησκευτικής σχολής στο διαδίκτυο λέγοντας ότι είπε στη σύζυγό του τρεις φορές  "talak, talak, talak" (Σε χωρίζω, σε χωρίζω , σε χωρίζω"). Όπως είπε δεν ήξερε τη βαρύτητα που έχει η φράση και τώρα έχει βρεθεί σε αδιέξοδο.

Δυστυχώς η σχολή του είπε ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι αφού όταν πει κάποιος στη γυναίκα του τη φράση σε χωρίζω τρεις φορές τότε γίνεται απαγορευμένη για αυτόν. Δεν έχει το δικαίωμα να τη δεχτεί πίσω ούτε να ξαναπαντρευτούν χωρίς ένας δεύτερο γάμο. Μετά το πέρας τριών μηνών που λέγεται iddah η γυναίκα πρέπει να παντρευτεί όποιον θέλει εκτός από αυτόν,

Έτσι, το ζευγάρι θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον έξι μήνες για να ξαναπαντρευτεί ενώ εκείνος θα πρέπει να χωνέψει το γεγονός ότι εκείνη θα παντρευτεί και θα κάνει σεξ  με κάποιον άλλο.
http://news247.gr/kosmos/

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Πολυτελής πύργος 27 ορόφων για... πέντε ενοίκους

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή η κατασκευή της πιο πολυτελούς και σίγουρα πιο εκλεκτικής... «πολυκατοικίας» στο Μουμπάι της Ινδίας.

Η 27όροφη Αντίλια, κτισμένη από γυαλί και ατσάλι, θα στεγάσει μόλις πέντε άτομα και, με φόντο τις παραγκουπόλεις, αποτελεί το πιο πρόσφατο σύμβολο της οικονομικής και κοινωνικής ανισότητας στο οικονομικό κέντρο της χώρας.

Το κτίριο έχει εξαώροφο πάρκινγκ, τρία ελικοδρόμια στην ταράτσα, περίπλοκη διάταξη με ενδιάμεσες ανοικτές πισίνες, εννέα ανελκυστήρες αλλά και ιδιωτικό θέατρο 50 θέσεων.

Ιδιοκτήτης είναι ο Μουκές Αμπάνι, η περιουσία του οποίου υπολογίζεται σε 27 δισ. δολάρια και θα στεγάσει τον ίδιο, τη γυναίκα του και τα τρία παιδιά του. Όπως σημειώνουν οι New York Times, όσοι ενεπλάκησαν στο σχεδιασμό του κτιρίου υπέγραψαν ρήτρα εμπιστευτικότητας -κάτι που απλώς προκάλεσε διάφορες φήμες στην ινδική πόλη για τη διακόσμηση και τα μεγέθη του κτιρίου.

Γέννησε δίδυμα: Ένα μαύρο και ένα άσπρο!

Αυτό είναι ένα από τα θαύματα της φύσης. Μια μητέρα στη Βρετανία η 21χρονη Shirley Wales γέννησε με καισαρική τομή δίδυμα. Το αξιοπερίεργο όμως είναι ότι το αγοράκι γεννήθηκε μαύρο και το κοριτσάκι λευκό.

Όπως εξηγεί η ευτυχισμένη μαμά ο γυναικολόγος της της είχε πει ότι θα γεννήσει δίδυμα τα οποία θα είναι αντίθετοι φύλου. Για το χρώμα όμως δεν γνώριζε ούτε ο ίδιος.

Όπως εξηγεί η Shirley ο Leo γεννήθηκε πρώτος με σκούρο δέρμα, καφέ μάτια και λεπτά μαλλιά. Μετά από λίγα λεπτά έκπληκτοι οι γιατροί  είδαν την Hope να βγαίνει με λευκό δέρμα, μπλε μάτια και αραιά μαλλιά.

«Είχα πάνω από 100 επισκέπτες τις δύο πρώτες μέρες γιατί δεν πίστευαν ότι τα παιδιά μου ήταν διαφορετικού χρώματος, Μάλιστα ερχόντουσαν να το διαπιστώσουν από κοντά», λέει η μητέρα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες πάντως το να γεννηθούν δίδυμα με διαφορετικό χρώμα είναι εξαιρετικά σπάνιο. Βέβαια ο πατέρας των παιδιών -με τον οποίο η μητέρα έχει χωρίσει- είναι λευκός.

Η μητέρα σε συνέντευξη που έδωσε σε βρετανική εφημερίδα δήλωσε: «Όταν ήμουν έγκυος ήξερα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Ο πατέρας των παιδιών μου είναι δίδυμος οπότε το να αποκτήσω και εγώ δίδυμα το θεωρούσα φυσιολογικό. Όταν μου το επιβεβαίωσε ο γιατρός μου ξετρελάθηκα από τη χαρά μου και ειδικά όταν μου είπε ότι θα είναι ένα αγόρι και ένα κορίτσι», και συνεχίζει:

«Τώρα, 14 εβδομάδες μετά τη γέννηση των παιδιών μου ο Leo και η Hope έχουν μετατρέψει τη ζωή μου σε ένα όνειρο. Είναι δύο μικρές ξεχωριστές προσωπικότητες. Φωνάζω τον Leo, Lion (λιοντάρι) και την Hope Happy (χαρά). Είναι δύο μικρά θαύματα».

Συσκευή «διαβάζει» τα όνειρα

Συσκευή που θα διαβάζει όνειρα και ήδη βοηθά στον έλεγχο ενός υπολογιστή με το νου.

Μια αμερικανική ερευνητική ομάδα, για πρώτη φορά στον κόσμο, ξεκίνησε τη δημιουργία ενός καινοτομικού συστήματος που φιλοδοξεί να καταστήσει εφικτή την ηλεκτρονική καταγραφή και στη συνέχεια την ερμηνεία των ονείρων των ανθρώπων.

Η συσκευή ήδη επιτρέπει στους ανθρώπους να κατευθύνουν μόνο με το νου τους ένα κέρσορα και να αλλάζουν εικόνες με τη σκέψη τους σε μια οθόνη υπολογιστή, πράγμα που μελλοντικά μπορεί να επιτρέψει την επικοινωνία σε παράλυτους ανθρώπους «κλειδωμένους» αναγκαστικά στη σιωπή λόγω εγκεφαλικών προβλημάτων.

Οι επιστήμονες, υπό τον δρα Μόραν Σερφ του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech), που παρουσίασαν τη σχετική επιστημονική εργασία στο περιοδικό “Nature”, σύμφωνα με το BBC και τις βρετανικές «Τέλεγκραφ» και «Ντέιλι Μέιλ», καθώς και το New Scientist, ισχυρίζονται ότι άρχισαν ήδη να αναπτύσσουν ένα σύστημα που θα μελλοντικά θα είναι ικανό να καταγράφει την εγκεφαλική δραστηριότητα ανωτέρου επιπέδου, όπως είναι τα όνειρα και οι αφηρημένες σκέψεις.

«Θέλουμε να διαβάσουμε τα όνειρα των ανθρώπων», δήλωσε ο Σερφ, με στόχο, όπως είπε, όχι να χώσουν απρόσκλητοι την μύτη τους στα άδυτα των ανθρώπων, αλλά να επεκτείνουν με ουσιαστικό τρόπο την επιστημονική κατανόηση του πώς και γιατί οι άνθρωποι ονειρεύονται.

Τα όνειρα γοήτευαν τους ανθρώπους από τα πανάρχαια χρόνια, όταν συχνά θεωρούνταν μηνύματα των θεών, ενώ πιο πρόσφατα η ψυχανάλυση, η φροϋδική και η γιουγκιανή, τα θεώρησε «πύλη» για το ασυνείδητο, είτε το ατομικό είτε το συλλογικό. Οι αμερικανοί επιστήμονες θέλουν, όπως λένε, μέσα από την ηλεκτρονική απεικόνιση του εγκεφάλου, να βοηθήσουν τους ψυχολόγους να επιβεβαιώνουν αυτά που τους αναφέρουν οι ασθενείς τους σχετικά με τα όνειρά τους.

Ο Σερφ έχει ανακαλύψει ότι συγκεκριμένοι νευρώνες (εγκεφαλικά κύτταρα) σχετίζονται με συγκεκριμένα αντικείμενα ή έννοιες. Για παράδειγμα, όπως είπε, βρήκε ότι όταν ένας εθελοντής σκεφτόταν την Μέριλιν Μονρόε, ένας συγκεκριμένος νευρώνας (και μόνο αυτός) ενεργοποιείτο.

Δείχνοντας σε εθελοντές μια σειρά από εικόνες, οι αμερικανοί ερευνητές μπόρεσαν να συσχετίσουν διάφορους νευρώνες με μια μεγάλη γκάμα αντικειμένων και εννοιών. Έτσι, βλέποντας στο «σκάνερ» που ήταν συνδεδεμένο στον εγκέφαλο, ποιο εγκεφαλικό κύτταρο «άναβε», οι επιστήμονες μπορούσαν να «διαβάζουν» το μυαλό των ανθρώπων - σε ένα βαθμό τουλάχιστον. Από την άλλη, αντίστροφα, οι εθελοντές, οι οποίοι έπασχαν από επιληψία και δέχτηκαν να εμφυτευτούν ηλεκτρόδια στον εγκέφαλό τους, μετά από εξάσκηση έμαθαν να ελέγχουν με τη σκέψη τους ποια εικόνα θα εμφανιζόταν στην οθόνη του υπολογιστή, ανάλογα με ποιο νευρώνα τους είχαν ενεργοποιήσει.


Ο Σερφ παραδέχεται ότι θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να δημιουργηθεί μια συσκευή που θα «διαβάζει» τα όνειρα με αξιοπιστία, αλλά τη θεωρεί απολύτως εφικτή πλέον -και σκοπεύει να δοκιμάσει να τη φτιάξει. Στο πλαίσιο αυτό, πρόκειται να παρακολουθήσει την εγκεφαλική δραστηριότητα κοιμισμένων εθελοντών, ώστε σιγά-σιγά να δημιουργήσει μια βάση δεδομένων που θα συσχετίζει συγκεκριμένους νευρώνες με συγκεκριμένες εικόνες και έννοιες που εμφανίζονται στα όνειρα πια - και όχι μόνο στη σκέψη.

Φυσικά, σύμφωνα με άλλους ειδικούς, θα είναι στην πράξη πολύ δύσκολο να μπορέσει κάποτε μια τέτοια συσκευή να «διαβάσει» το σύνολο της πολύπλοκής εμπειρίας του ονείρου - πολύ περισσότερο να την ερμηνεύσει. Ένα εμπόδιο είναι ότι για να γίνει σωστά η έρευνα, θα πρέπει πρώτα να φυτευτούν ηλεκτρόδια στον εγκέφαλο των κοιμισμένων εθελοντών.

 Όμως ο Σερφ πιστεύει ότι η τεχνολογία των αισθητήρων προοδεύει και ότι σύντομα δεν θα χρειάζεται τέτοια χειρουργική επέμβαση για να καταγραφεί η ονειρική εγκεφαλική δραστηριότητα.

Από την άλλη, ο καθηγητής νευροεπιστήμης Κόλιν Μπλέικμορ του πανεπιστημίου της Οξφόρδης εμφανίστηκε επιφυλακτικός και δήλωσε ότι αποτελεί υπερβολική φιλοδοξία να μιλάει κανείς από τώρα για συσκευές που θα διαβάζουν όνειρα.

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Ιπποπόταμος με.. νάζι!


Ένας ταξιδιώτης έμεινε έκπληκτος όταν έβγαλε φωτογραφία με έναν ιπποπόταμο, ο οποίος πλησίασε το τζάμι της δεξαμενής του και πόζαρε ναζιάρικα με ένα πλατύ χαμόγελο δίπλα του.

Ο Τζέι Πάρκερ επισκέφτηκε τον ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγο στη Καλιφόρνια όταν αποφάσισε να απαθανατίσει τη στιγμή με το 3 τόνων πανέμορφο πλάσμα, τον Ότις.

Μάλιστα, ο Ότις φαίνεται πως τον συμπάθησε καθώς έβγαλε φωτογραφία και με τη σύζυγο του Πάρκερ χαμογελώντας και πάλι διάπλατα στο φακό.

Οι φωτογραφίες του Πάρκερ με τον χαμογελαστό ιπποπόταμο έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλείς στο διαδίκτυο και ξεπροβάλλουν σε πολλές ιστοσελίδες ανά τον κόσμο.

"Είναι περίεργο που αρκετοί άνθρωποι έχουν τη φωτογραφία μου στον υπολογιστή τους αλλά υποθέτω είμαι ο άνθρωπος- ιπποπόταμος για αυτούς", είπε ο ίδιος.

Ο ζωολογικός κήπος είχε τοποθετήσει τον Ότις μαζί με ένα άλλο ιπποπόταμο στην ίδια δεξαμενή για πρώτη φορά και τα ζώα τσακωνόντουσαν συνέχεια, νωρίτερα την ίδια μέρα.
http://news247.gr/

11 ατομα πήδηξαν από τον δεύτερο όροφο γιατί...είδαν τον διάβολο!

Έντεκα άτομα πήδηξαν από τον δεύτερο όροφο διαμερίσματος στη Γαλλία, όταν νόμισαν ότι είδαν τον διάβολο.

Κάποιοι από τους τραυματίες ήταν παιδιά, μεταξύ των οποίων και ένα βρέφος 4 μηνών, που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Παρισιού, σε κρίσιμη κατάσταση.

«Δεκατρία άτομα βρίσκονταν στο διαμέρισμα του δευτέρου ορόφου, όταν γύρω στις 3 π.μ. ένας από τους ενοίκους άκουσε το παιδί του να κλαίει,» δήλωσε η εισαγγελέας Odile Faivre.

«Ο εν λόγω άντρας, αφρικανικής καταγωγής, που ήταν εντελώς γυμνός, σηκώθηκε για να ταΐσει το παιδί του και οι άλλοι ένοικοι νόμισαν ότι ήταν ο διάβολος. Ο άντρας τραυματίστηκε σοβαρά στο χέρι όταν τον μαχαίρωσαν και τον έβγαλαν έξω από το διαμέρισμα. Εκείνος προσπάθησε να ξαναμπεί μέσα στο σπίτι και οι υπόλοιποι ένοικοι προσπάθησαν να ξεφύγουν, πέφτοντας από το παράθυρο, πανικοβλημένοι από τον φόβο τους.»Οι αστυνομικοί ερευνούν τώρα εάν η ομάδα των ενοίκων έπεσε από το παράθυρο οικειοθελώς ή τους έσπρωξε κάποιος.

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Νεκρός σε τροχαίο ο πρώτο οδηγός με βιονικό χέρι

Ο Κρίστιαν Κάντλμπαουερ, ένας νεαρός Αυστριακός που είχε χάσει και τα δύο χέρια του, αλλά οδηγούσε αυτοκίνητο ελέγχοντας με τη σκέψη του ένα ρομποτικό άνω άκρο, σκοτώθηκε όταν το όχημά του βγήκε από το δρόμο και προσέκρουσε σε δέντρο. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει αποσαφηνιστεί αν το πρωτοποριακό πρόσθετο μέλος του είχε σχέση με το δυστύχημα.

Ο Κάντλμπαουερ ήταν ο πρώτος ασθενής εκτός ΗΠΑ που χρησιμοποίησε το «βιονικό» άκρο της HealthCare Products GmbH, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Ότο Μποκ.

Ο τραγικός 22χρονος έμεινε εγκεφαλικά νεκρός και οι γιατροί διέκοψαν τη μηχανική υποστήριξη δύο ημέρες μετά το δυστύχημα, ανακοίνωσε νοσοκομείο της πόλης Γκρατς.

Φορώντας ένα συμβατικό πρόσθετο άκρο στη θέση του δεξιού του χεριού, και το βιονικό χέρι στη θέση του αριστερού, ο Κάντλμπαουερ βρήκε δουλειά σε συνεργείο αυτοκινήτων και τον Οκτώβριο του 2009 πήρε δίπλωμα οδήγησης.

Για να μπορεί να ελέγχει το άκρο, οι γιατροί χρειάστηκε να μεταφέρουν τέσσερα νεύρα του στον μυ του αριστερού στήθους. Ηλεκτρόδια συνδεδεμένα στον μυ αναγνώριζαν τα σήματα των νεύρων και έστελναν εντολές στο χέρι να κινηθεί αναλόγως.

Ο Κάντλμπαουερ μπορούσε έτσι να οδηγεί ένα τροποποιημένο Subaru Impreza, το οποίο είχε εξοπλιστεί μεταξύ άλλων με επιπλέον φρένο για επείγουσες καταστάσεις και ένα ειδικό κουμπί για τα φλας, την κόρνα και τους καθαριστήρες.

«Μου αρέσει η οδήγηση» έγραφε ο άτυχος νεαρός στο δικτυακό τόπο του, ο οποίος γέμισε με μηνύματα συλλυπητηρίων μετά την ανακοίνωση του θανάτου του.

Ο Κάντλμπαουερ είχε χάσει και τα δύο χέρια σε ηλικία 17 ετών, όταν σκαρφάλωσε σε στύλο ηλεκτροδότησης και έπαθε ηλεκτροπληξία.

Ενθουσιασμένος που κατάφερε τελικά να οδηγήσει, σχεδίαζε ακόμα να μετακομίσει σε δικό του σπίτι και να ταξιδέψει στην Αυστραλία.
Enhanced by Zemanta

Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Μάνα τέρας βασάνιζε τα παιδιά της. Τα πατούσε με τις γόβες και βούταγε το κεφάλι τους σε παγάκια



Όλα φαίνονταν ρόδινα για την οικογένεια όμως μέσα στο σπίτι τα τρία παιδιά ζούσαν μια κόλαση. Η μάνα τα βασάνιζε γιατί δεν άντεχε, όπως είπε την συμπεριφορά τους

Μητέρα και πατέρας χημικοί ερευνητές. Το εισόδημα τους μεγάλο και έτσι θα μπορούσαν να προσφέρουν στα παιδιά τους τα πάντα. Όμως δεν μπόρεσαν να κάνουν παιδιά. Έτσι αποφάσισαν να υιοθετήσουν όχι μόνο ένα αλλά τρία παιδιά. Η μέριμνα τους έδωσε την έγκριση να υιοθετήσουν τα παιδιά αφού ήταν εύποροι και σύμφωνα με τους φίλους και τους συγγενείς η Τζιλ και ο Νίκολας ήταν πολύ καλοί άνθρωποι.
Ζούσαν μια ωραία και χαρούμενοι ζωή στο πανάκριβο σπίτι τους στην Βρετανία με τα τρία τους υιοθετημένα παιδιά. Όμως όταν η πόρτα έκλεισε τότε ξεκινούσε το μαρτύρια για τα ανήλικα αυτά παιδιά. Όλες οι σκοτεινές πτυχές αυτού του δράματος, σύμφωνα με το newsite.gr, αποκαλύφθηκαν στην αίθουσα του δικαστηρίου του Λίβερπουλ.
Η γυναίκα χτυπούσε και βασάνιζε επί χρόνια τα δύο της αγόρια και το ένα της κορίτσι, γιατί δεν άντεχε τη συμπεριφορά τους, όπως είπε! Τους μιλούσε πολύ άσχημα, πάταγε πάνω τους με γόβες-στιλέτο, ενώ η συνηθέστερη τιμωρία τους ήταν η εξής: τους έβαζε το κεφάλι μέσα σε νερό με παγάκια στη μπανιέρα για να τους πνίξει! Το σπίτι που είχε γίνει μια κόλαση για τα τρία παιδιά. Το σπίτι που είχε γίνει μια κόλαση για τα τρία παιδιά
Σε έναν της καβγά με το κορίτσι της, έβαλε το μαξιλάρι στο κεφάλι μέχρι που το παιδί λιποθύμησε. Τα βασανιστήρια κράτησαν οχτώ ολόκληρα χρόνια και αποκαλύφθηκαν φέτος τον Σεπτέμβρη, που το μεγαλύτερο αγόρι βρήκε το θάρρος και πήγε στην αστυνομία. Έτσι, η απάνθρωπη μητέρα βρέθηκε στη φυλακή και θα παραμείνει εκεί μόνο για τέσσερα χρόνια, αφού ομολόγησε την ενοχή της.

Ο σύζυγός της αφέθηκε ελεύθερος επειδή, παρά το γεγονός ότι τόσα χρόνια δεν ενημέρωσε την αστυνομία, ουδέποτε συμμετείχε στα βασανιστήρια. Η τραγική ειρωνεία είναι ότι οι κοινωνικοί λειτουργοί που εξέτασαν το ζευγάρι το 1999 για να δώσουν το πράσινο φως για την υιοθεσία των τριών παιδιών είχαν γράψει πάνω στον φάκελο τον χαρακτηρισμό: Τέλειο!http://filoksenos.blogspot.com/ http://laikoyra.blogspot.com/

Ήθελε να κρεμάσει το ποδήλατό του και την πάτησε!

CykelImage via WikipediaΣτο νοσοκομείο με συντριπτικά κατάγματα στο χέρι κατέληξε ένας νεαρός Γερμανός από το Ντίσελντορφ που είχε τη φαεινή και πρωτότυπη ιδέα να κρεμάσει το ποδήλατό του από το ταβάνι, χρησιμοποιώντας μαγνήτες.

Ο 25χρονος είχε παραγγείλει τους ισχυρούς μαγνήτες από το Ίντερνετ και του παραδόθηκαν σε δύο ξεχωριστά πακέτα. Όταν όμως έβαλε τα δύο δέματα το ένα πλάι στο άλλο εκείνα ενώθηκαν σφίγγοντας το χέρι του σαν μέγγενη.

Οι πυροσβέστες που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση έμειναν άναυδοι βλέποντας να αποτυγχάνουν παταγωδώς, η μία μετά την άλλη, οι λύσεις που σκέφτονταν. Ο κόφτης μετάλλων που προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν... κόλλησε στους μαγνήτες. Την ίδια τύχη είχε και ένας πυροσβέστης που κόλλησε η σιδερένια μύτη της μπότας του πάνω στο σύμπλεγμα.

Ο νεαρός τελικά απελευθερώθηκε χάρη σε «πρωτόγονα» εργαλεία: ένα ξύλινο σφυρί και δυο ξύλινες σφήνες που τοποθετήθηκαν ανάμεσα στους μαγνήτες.
Enhanced by Zemanta

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Kροκόδειλος προκάλεσε πτώση αεροπλάνου με 19 νεκρούς !

L-410 Turbolet Slovak Air ForceImage via WikipediaΣε ένα κροκόδειλο οφείλεται η πτώση ενός μικρού αεροπλάνου που είχε ως απολογισμό τον θάνατο 19 ανθρώπων σε μια πτήση.

Ο κροκόδειλος ήταν "λαθρεπιβάτης" μιας πτήσης και όταν δραπέτευσε από την τσάντα μεταφοράς, όπου τον είχαν βάλει, δημιούργησε τέτοιο πανικό στο αεροσκάφος ώστε ο πιλότος να χάσει τον έλεγχο του. Από τη συντριβή γλύτωσε μόνο ένας άνθρωπος

Και όμως δεν είναι σενάριο μιας ταινίας φαντασίας. Το περιστατικό συνέβη σε μια πτήση ρουτίνας σε εσωτερική πτήση στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Το μικρο αεροσκάφος, τύπου Let L-410 Turbolet ταξίδευε από την πρωτεύουσα Κινσάσα στο περιφερειακό αεροδρόμιο Μπαντούντου με 20 άτομα όταν ο κροκόδειλος βγήκε από τον αθλητικό σάκο και στράφηκε απειλητικά προς τους επιβάτες.

Υπήρξε τέτοιος πανικός που το μικρό αεροσκάφος συνετρίβη. Όλα αυτά τα επιβεβαιώνει ο μοναδικός επιζών του δυστυχήματος.

Το ειρωνικό είναι ότι από τη συντριβή ζωντανός βγήκε και ο κροκόδειλος τον οποίο μετά από λίγη ώρα σκότωσαν άνθρωποι από τα σωστικά συνεργεία που είχαν σπεύσει στην περιοχή.

Σύμφωνα με την οργάνωση Jeune Afrique "Σύμφωνα με την έρευνα και τη μαρτυρία του μοναδικού επιζώντα, η συντριβή συνέβη λόγω του πανικού που προκλήθηκε από τη διαρροή ενός κροκόδειλος που ήταν κρυμμένος σε μια σπορ τσάντα" και προσθέτει "Ένας από τους επιβάτες είχε κρύψει το ζώο, το οποίο σχεδίαζε να πωλήσει".news247.gr
Enhanced by Zemanta

Αξιωματικός σκότωνε γυναίκες, έκλεβε τα εσώρουχα τους και τα φορούσε!

Σοκ έχει προκαλέσει η είδηση ότι ένας αξιωματικός αεροπορίας ήταν μανιακός δολοφόνος γυναικών. Μάλιστα τις έγδυνε και έπαιρνε τα εσώρουχα τους.

Διπλή ζωή αποδεικνύεται πως έκανε ο 47χρονος βρετανός πιλότος Ράσελ Γουίλιαµς. Την ηµέρα εργαζόταν στην καναδική αεροπορία διαγράφοντας λαµπρή καριέρα και τη νύχτα µεταµορφωνόταν σε µανιακό δολοφόνο µε φετίχ τα γυναικεία εσώρουχα.

Ο Γουίλιαµς, που ήταν διοικητής της µεγαλύτερης αεροπορικής βάσης του Καναδά και είχε πιλοτάρει το αεροσκάφος της βασίλισσας και του δούκα του Εδιµβούργου, οµολόγησε πως σε διάστηµα δυόµισι ετών δολοφόνησε δύο γυναίκες και διέρρηξε 82 σπίτια µε σκοπό να κλέψει εσώρουχα, τα οποία έκρυβε στο γκαράζ του. Ούτε η γυναίκα του ούτε οι συνάδελφοί του είχαν υποψιαστεί ωστόσο τη διαστροφή του. «Είναι σοκαριστικό. Τίποτα στη συµπεριφορά του δεν έδειχνε ότι ήταν ικανός για τέτοια πράγµατα», δήλωσε στους «Τάιµς» ο εν αποστρατεία ταγµατάρχης Γκρεγκ ΜακΚουάιντ και πρώην διοικητής του Γουίλιαµς.
Ο 47χρονος πιλότος φωτογραφιζόταν με τα εσώρουχα που έπαιρνε από τα θύματα. ΦΩΤΟ REUTERSΟ 47χρονος πιλότος φωτογραφιζόταν με τα εσώρουχα που έπαιρνε από τα θύματα. ΦΩΤΟ REUTERS
Κατά τη διάρκεια της ακροαµατικής διαδικασίας επιδείχθηκαν φωτογραφίες τις οποίες είχε τραβήξει ο ίδιος ο δράστης φορώντας τα εσώρουχα που είχε κλέψει. Οι κατήγοροι υποστήριξαν πως ο µανιακός δολοφόνος είχε βιντεοσκοπήσει και τα θύµατά του, καθώς και τη µία δολοφονία. 

REUTERS
REUTERS
REUTERSREUTERS
Τον περασµένο Νοέµβριο διέρρηξε το σπίτι της 38χρονης ΜαρίΦρανς Κοµό, την οποία σκότωσε αφού πρώτα βίασε. Ωστόσο, µετά τη δεύτερη δολοφονία, της 27χρονης Τζέσικα Λόιντ, κίνησε τις υποψίες των αστυνοµικών όταν έπειτα από µπλόκο διαπίστωσαν πως οι τροχοί του αυτοκινήτου του ταίριαζαν µε τα ίχνη στο σπίτι του θύµατος.
REUTERS
REUTERS
REUTERS
REUTERS
Η μεγάλη συλλογή εσωρούχων του 47χρονου αξιωματικού. ΦΩΤΟ REUTERS
Η μεγάλη συλλογή εσωρούχων του 47χρονου αξιωματικού. ΦΩΤΟ REUTERS
Ο Γουίλιαµς αντιµετωπίζει τώρα ισόβια ποινή, χωρίς αναστολή για 25 χρόνια.  ΑΠΟ ΤΟ NEWSIT.GR

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Αγκαλιά με ένα γιγάντιο πιράνχα!

Ο Βρετανός Jeremy Wade δικαιολογημένα φαίνεται λίγο αγχωμένος καθώς κρατάει αγκαλιά ένα άκρως επικίνδυνο γιγάντιο πιράνχα.

Ο 52χρονος έπιασε το τεράστιο ψάρι-τίγρη κατά τη διάρκεια του ψαρέματός του στον Ποταμό Κονγκό της Αφρικής.

Ο γενναίος ψαράς προσπάθησε για τις ανάγκες της απαραίτητης φωτογράφισης, να κρατήσει το ψάρι σε τέτοια απόσταση ώστε να μην κινδυνεύει να τον δαγκώσει με τα κοφτερά του δόντια.

Το τεράστιο ψάρι είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα ψάρια του γλυκού νερού σε όλο τον κόσμο και λέγεται ότι είναι πιο μεγάλο και πιο δολοφονικό από το πιράνχα. Έχει 32 δόντια, παρομοίου μεγέθους με αυτά του μεγάλου λευκού καρχαρία, ενώ είναι γνωστό ότι επιτίθεται τόσο στους ανθρώπους όσο και στους κροκόδειλους.

Ελάχιστοι ψαράδες έχουν καταφέρει να πιάσουν τέτοιο ψάρι, λόγω της επικινδυνότητας αλλά και γιατί είναι πολύ δύσκολο να φτάσουν στα σημεία που συνήθως βρίσκεται το ψάρι.

Το ψάρι που έπιασε ο Wade έχει βάρος 45 κιλά και μήκος 1,50 μέτρο.

Ο ίδιος δήλωσε: «Τα δόντια του είναι εξαιρετικά κοφτερά και έχουν σχεδόν το ίδιο μήκος με αυτά του λευκού καρχαρία. Το δάγκωμά του είναι πολύ δυνατό, ενώ λέγεται ότι η λεία του μπορεί να φτάσει ακόμα και το μέγεθός του. Επιτίθεται στους ανθρώπους, ενώ πολλές φορές κόβει κομμάτια από κροκόδειλους. Τα ψάρια αυτά επιτίθενται ως αντανακλαστική απάντηση σε μία απότομη κίνηση. Είναι πολύ σπάνιο να τα βρεις, γιατί βρίσκονται σε απομονωμένες και δύσκολες τοποθεσίες.»

Ο Wade αποκάλυψε ότι χρησιμοποίησε ένα μεγάλο γατόψαρο ως δόλωμα, μία βέργα 90 κιλών και πετονιά.

«Είναι πολύ επικίνδυνο να το κουμαντάρεις. Εάν δεν είσαι πολύ προσεκτικός, μπορεί πολύ εύκολα να χάσεις το δάχτυλό σου ή κάτι χειρότερο,» πρόσθεσε ο ίδιος, ο οποίος χρειάστηκε 8 μέρες για να βγάλει το ψάρι στη στεριά, ενώ στη συνέχεια το ξανάριξε στον ποταμό.

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Σπρέι DNA κρατά τους κλέφτες μακριά από τα καταστήματα

Η αστυνομία της πόλης του Ρότερνταμ ενθαρρύνει τους ιδιοκτήτες καταστημάτων να εγκαταστήσουν ένα σύστημα που ψεκάζει τους κλέφτες με ένα αόρατο διάλυμα DNA, ώστε να διευκολύνει αργότερα τον εντοπισμό τους.

«Αν κλέψετε, είστε σημαδεμένοι» προειδοποιεί η πινακίδα έξω από το κατάστημα των McDonald's κοντά στο δημαρχείο της πόλης.

Όπως εξήγησε στους New York Times ο υπεύθυνος του καταστήματος, το αντικλεπτικό σύστημα περιλαμβάνει μια συσκευή σε μέγεθος βιβλίου (ένθετη αριστερά), τοποθετημένη πάνω από την πόρτα, η οποία ψεκάζει ένα μείγμα συνθετικού, ανθρώπινου DNA.

Σε περίπτωση που μπουν κλέφτες στο εστιατόριο, ο υπάλληλος του ταμείου ενεργοποιεί το σπρέι τραβώντας ένα ειδικό χαρτονόμισμα από την ταμειακή μηχανή. Αν η αστυνομία συλλάβει αργότερα υπόπτους, το DNA γίνεται ορατό με μια συσκευή υπεριώδους φωτός.

Κάθε κατάστημα χρησιμοποιεί ένα διαφορετικό, χαρακτηριστικό μείγμα μορίων DNA.

Οι Αρχές της πόλης παραδέχονται όμως ότι μέχρι σήμερα κανένας κλέφτης δεν έχει συλληφθεί χάρη στο βιολογικό αντικλεπτικό. Όμως ο Ντόναλντ βαν ντερ Λάαν, επικεφαλής της εταιρείας Rhine Group που διανέμει το σπρέι, υποστηρίζει ότι η αξία του συστήματος έγκειται περισσότερο στην αποτροπή των κλοπών.

Αυτός είναι εξάλλου ο λόγος που η πόλη ενθαρρύνει τη χρήση του σπρέι και σε αρκετές περιπτώσεις επιδοτεί την αγορά του.

Επιδότηση από την πόλη έχουν και όσοι χρησιμοποιούν ένα παρεμφερές σύστημα, ένα κραγιόν DNA με το οποίο μπορούν να σημαδευτούν τα αντικείμενα αξίας που θα μπορούσαν να προσελκύσουν κλέφτες.

Με το κραγιόν έχουν σημαδευτεί ήδη 5.000 υπολογιστές στο Πανεπιστήμιο «Έρασμος» του Ρότερνταμ, καθώς και ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός στο τεχνολογικό πάρκο Creative Factory κοντά στο λιμάνι της πόλης.

Και, παρόλο που επίσημα στοιχεία δεν υπάρχουν, οι καταστηματάρχες που χρησιμοποιούν το σύστημα δηλώνουν στους New York Times ότι οι κλοπές έχουν μειωθεί αισθητά.

11χρονη μαθήτρια οδηγούσε το αυτοκίνητο του πατέρας της

Λευκωσία: Απίστευτο κι όμως πέρα για πέρα αληθινό. Εντεκάχρονη μαθήτρια εντοπίστηκε την Τρίτη αργά το απόγευμα από αστυνομικούς της Τροχαίας να κάθεται στο τιμόνι με συνοδηγό τον πατέρα της, οδηγώντας μάλιστα σε δρόμο που κατασκευάστηκε μόνο για ασθενοφόρα.

Ήταν η ώρα 7 το απόγευμα όταν μέλη της Τροχαίας εντόπισαν ένα όχημα να κινείται κάτω από τη γέφυρα στα Λατσιά που κατασκευάστηκε ειδικά για τα ασθενοφόρα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και μάλιστα στην αντίθετη φορά απ’ ό,τι επιτρέπεται.

Όταν ανέκοψαν τον οδηγό για έλεγχο, δεν πίστευαν στα μάτια τους. Στη θέση του οδηγού βρισκόταν μια 11χρονη μαθήτρια που φορούσε μάλιστα τη μαθητική στολή και στη θέση του συνοδηγού ο πατέρας της. Στο πίσω κάθισμα βρισκόταν ο 14χρονος αδελφός της.

Αμέσως ο πατέρας της συνελήφθη για αυτόφωρο αδίκημα και οδηγήθηκε στον Αστυνομικό Σταθμό Λατσιών για κατάθεση.

Είναι ίσως ο πιο μικρός οδηγός που εντοπίζεται πίσω από το τιμόνι και ασχέτως με τις επιπτώσεις για τον πατέρα που αντιμετωπίζει υπόθεση γιατί επέτρεψε σε μη κάτοχο άδειας να οδηγεί, ο διευθυντής του Τμήματος Τροχαίας, Δημήτρης Δημητρίου, επεσήμανε στον «Φ» ότι οι γονιοί έχουν τεράστια ευθύνη για τη φύλαξη των οχημάτων τους.

Ο ίδιος διερωτήθηκε τι θα γινόταν αν ερχόταν εκείνη την ώρα ένα ασθενοφόρο ή αν βρισκόταν κάποιο εμπόδιο στο δρόμο, πώς θ’ αντιδρούσε η ανήλικη που δεν διαθέτει εμπειρία στο τιμόνι.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι γονείς οφείλουν να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μην έχουν πρόσβαση στα κλειδιά του οχήματός τους ανήλικοι.
Από το σημερινό φύλλο του «Φιλελευθέρου»

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Γέννησε ενώ βρισκόταν σε κώμα

Ένα κοριτσάκι έφερε στον κόσμο μια γυναίκα οποία βρίσκεται σε κώμα.

Η 28χρονη κοπέλα από τη Σομαλία πάσχει από επιθετικό καρκίνο στον εγκέφαλο, και οι γιατροί πήραν την απόφαση να την βοηθήσουν με μηχανική υποστήριξη να γεννήσει το μωρό που κυοφορούσε.

Τις τελευταίες εβδομάδες όμως η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε με αποτέλεσμα οι χειρουργοί να προχωρήσουν σε καισαρική τομή και να φέρουν στον κόσμο ένα κοριτσάκι που ζυγίζει 760 γραμμάρια. Οι γιατροί πιστεύουν ότι θα τα καταφέρει και της έδωσαν το όνομα της μητέρας της, Ιντίλ.

«Πρέπει να διαπιστώσουμε ποια είναι η κατάσταση των οργάνων του μωρού, διότι γεννήθηκε από μητέρα της οποίας οι ζωτικές λειτουργίες έχουν βλαφθεί ανεπανόρθωτα εδώ και μήνες. Είναι το πρώτο περιστατικό αυτού του είδους, που συναντούμε, τουλάχιστον τα τελευταία δέκα χρόνια», ανέφερε μεταξύ των άλλων ο Ιταλός καθηγητής Ενρίκο Μπερτίνο. star.gr

Δικαιώθηκε 90 χρόνια μετά τον απαγχονισμό του

Μπορεί να έχει πεθάνει δια του απαγχονισμού εδώ και ενενήντα χρόνια, όμως τελικά δικαιώθηκε…

Ο λόγος για τον Κόλιν Κάμπελ Ρος, ο οποίος απαγχονίστηκε τον Απρίλιο του 1922, όταν βρέθηκε ένοχος για τη δολοφονία της 12χρονης Άλμα Τρίσκε, που είχε σημειωθεί τον Δεκέμβριο του 1921. Ο Ρος ισχυριζόταν τότε ότι ήταν αθώος, χωρίς, ωστόσο, να πείθει.

Μετά όμως από έρευνες χρόνων, διαπιστώθηκε ότι οι τρίχες, που βρέθηκαν στον Ρος, δεν ανήκαν -τελικά- στο θύμα και το στοιχείο, πάνω στο οποίο στηρίχθηκε η δίκη και η καταδίκη του, αποδομήθηκε.

Η μητέρα του Ρος είχε ζητήσει να της επιτραπεί να κάνει χριστιανική ταφή στο γιο της, αλλά οι αρχές τότε το αρνήθηκαν.

Το πρωί της Δευτέρας ο πολιτειακός υπουργός Δικαιοσύνης, Ρομπ Χολς, θα παραδώσει τα οστά του Κόλιν Κάμπελ Ρος στους απογόνους του για να τα θάψουν δίπλα στον τάφο της μητέρας του.

Ο πίθηκος που έμαθε να μιλάει

 Ο Κάνζι ήταν νήπιο όταν παρακολουθούσε στο πλάι της θετής μαμάς του μαθήματα αγγλικής γλώσσας. Αυτός ήταν μάλλον και ο λόγος για τον οποίο διέπρεψε στη γλωσσομάθεια σε ασύλληπτο βαθμό, ενώ ανέπτυξε και δεξιότητες που τις θεωρούμε ανθρώπινο προνόμιο: από την κατασκευή εργαλείων ως τις επιδόσεις στη μουσική!

Σε λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 28 Οκτωβρίου θα γίνει 30 ετών και το βιογραφικό του είναι τόσο πλούσιο που θα έχει κάθε λόγο να το γιορτάσει με την ψυχή του. Μια απλή αναζήτηση στο Διαδίκτυο δίνει χιλιάδες αποτελέσματα με το όνομά του, το λήμμα Κanzi περιέχεται στη Wikipedia, έχει χυθεί αρκετό μελάνι για την αφεντιά του σε έντυπα ανά τον κόσμο, έχει φιγουράρει σε πολλά τηλεοπτικά ρεπορτάζ ενώ πριν από λίγες ημέρες ασχολήθηκε μαζί του στο δημοφιλές σόου της η Οπρα Γουίνφρι. Πρέπει να το παραδεχθούμε: ο Κάνζι δεν έχει καταφέρει και λίγα για... μπονόμπο, όπως ονομάζεται το συγκεκριμένο είδος στο οποίο ανήκει (σίγουρα πάντως έχει καταφέρει περισσότερα από πολλούς συνομηλίκους του ανθρώπους!).
Ο στενότερος συγγενής μας
Οι μπονόμπο θεωρούνται από πολλούς ειδικούς οι στενότεροι συγγενείς του ανθρώπου- έχουν άλλωστε το ίδιο DΝΑ με τον άνθρωπο σε ποσοστό που ξεπερνά το 98%- και ο Κάνζι αποτελεί το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα που έχουν εντοπίσει ως σήμερα οι επιστήμονες σχετικά με το πόσο αληθινή είναι αυτή η συγγένεια. Και αυτό διότι συνεννοείται με τους ανθρώπους στα αγγλικά μέσω ενός ειδικού πίνακα συμβόλων και κυρίως με μια ζωολόγο ειδική στα πρωτεύοντα είδη, μια από τις σημαντικότερες σε παγκόσμιο επίπεδο ερευνήτριες στο πεδίο της γλώσσας των πιθήκων, τη δραΣου Σάβατζ-Ράμπο η οποία γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τα μυστικά, τις δυνατότητες αλλά και το μεγαλείο των μπονόμπο καθώς ασχολείται μαζί τους τα τελευταία 40 χρόνια. Η δρ Σάβατζ-Ράμπο απάντησε σε ερωτήσεις του «Βήματος» και τόνισε ότι οι έρευνες της ίδιας και της ομάδας της έχουν στόχο να ρίξουν το... εγωιστικό τείχος που έχουμε υψώσει εμείς οι άνθρωποι θεωρώντας λανθασμένα εαυτούς τόσο ανώτερους από τους πιθήκους. Ο Κάνζι, όπως είπε η επιστήμονας, αποτελεί ένα από τα καλύτερα παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι τα θεμέλια αυτού του τείχους είναι σαθρά. Και αν ταξιδέψετε ποτέ στην Αϊόβα και επισκεφθείτε τον Κάνζι στο σπίτι του, στο Great Αpe Τrust... θα σας το πει με τον τρόπο του και ο ίδιος!
Από μικρός μαθαίνεις...
Μπορεί ο Κάνζι σήμερα να είναι ολόκληρος «άνδρας», ωστόσο θα ήταν καλό να πάρουμε τη συναρπαστική ιστορία του από την αρχή, από όταν ήταν βρέφος, για να καταλάβουμε πόσο πολλά μας διδάσκει η περίπτωσή του. Γεννήθηκε στο Εθνικό Τοπικό Κέντρο Πρωτευόντων Ειδών Υerkes στην Ατλάντα που ανήκει στο Πανεπιστήμιο Εμορι (είναι ένας από τους λίγους μπονόμπο που ζουν υπό αιχμαλωσία ενώ η φυσική κατοικία του συγκεκριμένου είδους βρίσκεται αποκλειστικά στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό). Λίγο μετά τη γέννησή του μετακόμισε στο Ερευνητικό Κέντρο για τη Γλώσσα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Τζόρτζια, όπου και υιοθετήθηκε αμέσως από έναν θηλυκό μπονόμπο, τη Ματάτα.

Ο μικρός Κάνζι συντρόφευε όλη την ημέρα τη θετή του μητέρα, ακόμη και κατά τη διάρκεια μαθημάτων στα οποία ειδικοί επιστήμονες προσπαθούσαν να μάθουν στο θηλυκό την ανθρώπινη γλώσσα μέσω συμβόλων που υπήρχαν σε ένα ειδικό πληκτρολόγιο- κάθε σύμβολο σε αυτό το πληκτρολόγιο αντιστοιχεί σε μια αγγλική λέξη και όταν πατηθεί το αντίστοιχο σύμβολο ακούγεται η λέξη με έναν δυνατό ήχο. Μεταξύ αυτών των επιστημόνων ήταν και η δρ Σάβατζ-Ράμπο.

Οπως η ίδια εξιστορεί στο «Βήμα», η Ματάτα αποδείχθηκε παρά τις σκληρές προσπάθειες ανεπίδεκτη μαθήσεως. Δεν ίσχυε όμως το ίδιο και για τον Κάνζι. «Μια ημέρα ενώ η Ματάτα έλειπε καθώς είχε μεταφερθεί πίσω στο Κέντρο Υerkes προκειμένου να μείνει έγκυος, ο Κάνζι άρχισε να χρησιμοποιεί με δική του πρωτοβουλία το πληκτρολόγιο.Αρχικά άγγιξε τα σύμβολα “σταφίδα” και “φιστίκι” και εμείς του δώσαμε αυτά που ζητούσε. Στη συνέχεια άγγιξε τα σύμβολα “πεπόνι” και “φεύγω” και εμείς του δώσαμε πεπόνι και τον βγάλαμε έξω από τον χώρο στον οποίον βρισκόταν.Χρησιμοποίησε σωστά μέσα σε λίγα λεπτά τα σύμβολα τα οποία προσπαθούσαμε να διδάξουμε αποτυχημένα στη μητέρα του επί δύο συναπτά έτη. Την πρώτη ημέρα χρησιμοποίησε τον πίνακα συμβόλων 300 φορές χωρίς να κάνει κανένα λάθος». Η επιστήμονας συμπληρώνει ότι ο Κάνζι « έγινε έτσι ο πρώτος πίθηκος που έχουμε παρατηρήσει να έχει μάθει στοιχεία της γλώσσας μας με φυσικό τρόπο, έτσι όπως τη μαθαίνουν τα μικρά παιδιά παρατηρώντας τους γύρω τους και όχι μέσω εξάσκησης και χρήσης του συστήματος ανταμοιβής».
«Λεξιπλάστης!»

Ο μόλις τεσσάρων μηνών γιος του Κάνζι, ο Τέκο, έχει πάρει τα έξυπνα μάτια του πατέρα του και όλοι ελπίζουν ότι θα κληρονομήσει και την... ευφράδειά του στην ανθρώπινη γλώσσα. Εχει ήδη αρχίσει να εκπαιδεύεται ακούγοντας αγγλικές λέξεις, αν και δεν έχει ξεκινήσει ακόμη την εξάσκησή του στον πίνακα συμβόλων
Σταδιακά ο Κάνζι έφθασε να χρησιμοποιεί επισήμως περί τα 400 σύμβολα τα οποία αντιστοιχούν σε αγγλικές λέξεις- από αυτά χρησιμοποιεί 30 σε καθημερινή βάσηωστόσο η δρ Σάβατζ-Ράμπο τονίζει ότι πρέπει να γνωρίζει πολύ περισσότερα. Συγκεκριμένα εκτιμά ότι μπορεί να κατανοήσει περί τις 3.000

αγγλικές λέξεις, μεταξύ των οποίων και κάποιες αφηρημένες έννοιες όπως η λύπη ή η χαρά! Και αυτό διότι είναι άκρως ευφάνταστος αφού λέξεις που δεν περιέχονται στον ειδικό πίνακα συμβόλων τις συνθέτει ο ίδιος: για παράδειγμα στον πίνακα δεν περιλαμβάνεται η λέξη πίτσα, αλλά εκείνος κατάφερε να την εκφράσει αγγίζοντας τα σύμβολα «τυρί», «ντομάτα» και «ψωμί». Συγχρόνως τόσο το 2008 όσο και τον περασμένο Αύγουστο στην Αϊόβα, όπου ζει ο Κάνζι, υπήρξαν έντονες πλημμύρες. Το σύμβολο για την πλημμύρα δεν περιλαμβάνεται στον πίνακα, ωστόσο ο Κάνζι σκέφτηκε να εκφράσει αυτό που συνέβαινε αγγίζοντας τα σύμβολα «μεγάλο» και «νερό».

Οπως λέει η ειδικός «αν και δεν μπορούμε να κάνουμε σαφή παραλληλισμό μεταξύ του Κάνζι και των ανθρώπων αφού εκείνος ζει σε μια κοινωνία μπονόμπο ενώ έρχεται σε επαφή και με ανθρώπους λαμβάνοντας στοιχεία και από τους δύο “πολιτισμούς”, θα μπορούσαμε να πούμε πως σε ό,τι αφορά τη γλώσσα μοιάζει στο επίπεδο συζήτησης με ένα δεκάχρονο παιδί. Διαθέτει ένα αρκετά μεγάλο λεξιλόγιο, μπορεί να καταλάβει ακόμη και κάποιες αόριστες έννοιες και να συζητήσει».
Ο πατριάρχης και το νήπιο
Τα τελευταία πέντε χρόνια ο Κάνζι μαζί με τη μητέρα του, η οποία συνεχίζει να μην καταλαβαίνει «γρι» από την ανθρώπινη γλώσσα, την ετεροθαλή, εξίσου «πολυλογού» με εκείνον, αδελφή του, την Πανμπανίσα, αλλά και με άλλα μέλη της οικογενείας του ζουν σε ένα νέο «σπίτι», στο Great Αpe Τrust της Αϊόβας, όπου γίνεται ακόμη πιο στενή παρακολούθησή τους από ειδικούς επιστήμονες μεταξύ των οποίων και η δρ ΣάβατζΡάμπο. Στη νέα κοινωνία μπονόμπο που συνάντησαν ο Κάνζι είναι το πρώτο τη τάξει αρσενικό ενώ η μητέρα του η Ματάτα η ηγέτιδα (οι μπονόμπο ζουν σε μητριαρχικές κοινωνίες και η θέση των αρσενικών προσδιορίζεται κυρίως από τη θέση που έχουν στην κοινωνία τα θηλυκά με τα οποία συγγενεύουν).

Ο Κάνζι τριανταρίζει εφέτος και λαμβάνει ολοένα και περισσότερο τα χαρακτηριστικά του πατριάρχη: αποκτά σιγά-σιγά φαλακρίτσα ενώ το βλέμμα του γίνεται όλο και πιο σοβαρό. Ωριμος πια, πριν από λίγους μήνες, έγινε και πατέρας: απέκτησε έναν γιο, τον Τέκο, έναν μικρό που όπως όλα δείχνουν έχει κληρονομήσει την... ευφράδεια του πατέρα του στις ξένες γλώσσες. Ο Τέκο έχει ήδη αρχίσει να εκπαιδεύεται ακούγοντας αγγλικές λέξεις αν και δεν έχει ξεκινήσει ακόμη την εξάσκησή του στον πίνακα συμβόλων. Η «μητέρα» του είναι ουσιαστικά η δρ Σάβατζ-Ράμπο αφού η πραγματική του μητέρα τον «πάσαρε» σε μια άλλη θηλυκή μπονόμπο και εκείνη με τη σειρά της στην ειδικό. Ετσι ο Τέκο βρίσκεται τώρα συνεχώς μαζί με την «ανθρώπινη» μαμά του, βλέπουν μαζί τηλεόραση και εκείνος αποκοιμιέται στην αγκαλιά της. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μελλοντικά ίσως ξεπεράσει και τον πατέρα του στη συνεννόηση με τους ανθρώπους, αφού από τη στιγμή που αντίκρισε τον κόσμο είναι σε συνεχή επαφή με την ανθρώπινη γλώσσα.
Επιτεύγματα που μας αφήνουν... άφωνους!
Ο Κάνζι «συζητεί» μέσω του πίνακα συμβόλων με τη δρα Σου Σάβατζ-Ράμπο η οποία έχει αφιερώσει τη ζωή της στους μπονόμπο σαν και εκείνον
Προς το παρόν πάντως ο Κάνζι παραμένει ο πρώτος... διδάξας ο οποίος έχει επανειλημμένως αφήσει άναυδους τους επιστήμονες με τις διαφορετικές πτυχές της προσωπικότητάς του. Είναι χαρακτηριστικά ορισμένα παραδείγματα της άκρως «ανθρώπινης» συμπεριφοράς του, όπως τα παραθέτει η ειδικός: Σε μια βόλτα του στα δάση της Τζόρτζια, ο Κάνζι άγγιξε επάνω στον πίνακα συμβόλων το σύμβολο του ζαχαρωτού (τα γνωστά marshmallows) καθώς και εκείνο της φωτιάς. Οταν οι επιστήμονες που τον συνόδευαν του έδωσαν σπίρτα και ζαχαρωτά, ο Κανζι μάζεψε κλαδιά, άναψε φωτιά με τα σπίρτα και έψησε τα ζαχαρωτά του τα οποία είχε προηγουμένως περάσει σε ένα καλαμάκι. Ετσι απόλαυσε την ψητή λιχουδιά του.

Στο πλαίσιο πειράματος οι επιστήμονες έμειναν άναυδοι μπροστά στην επικοινωνία που είχε ο Κάνζι με την αδελφή του Πανμπανίσα: ο Κάνζι βρισκόταν μόνος του σε ένα δωμάτιο ενώ η αδελφή του σε ένα διπλανό δωμάτιο. Οι επιστήμονες έδειξαν στον Κάνζι ένα γιαούρτι. Εκείνος άρχισε να «αρθρώνει» τη λέξη γιαούρτι σε μια άγνωστη για τους ανθρώπους γλώσσα. Στο άκουσμα των ήχων η Πανμπανίσα έδειξε το σύμβολο του γιαουρτιού επάνω στον πίνακα συμβόλων που είχε μπροστά της.

Ο Κάνζι διαθέτει και άλλα... ανθρώπινα ταλέντα. Είναι πολύ καλός στην κατασκευή και στη χρήση εργαλείων. Συγκεκριμένα «δουλεύει» με την πέτρα φτιάχνοντας άκρως κοφτερά μαχαίρια, όπως ακριβώς του έμαθε ένας ανθρωπολόγος ο οποίος εργάζεται στο Ινστιτούτο Μελέτης της Λίθινης Εποχής στην Ιντιάνα.

Ο «ανθρώπινος» μπονόμπο δεν έχει μείνει όμως μόνο στη... λίθινη εποχή αλλά λατρεύει και την τεχνολογία. Επικοινωνεί μέσω οθόνης αφής υπολογιστή από τη βάση του στο Great Αpe Τrust με επιστήμονες από όλο τον κόσμο ενώ στον ελεύθερο χρόνο του διασκεδάζει παίζοντας... Ρac Μan.

Είναι παράλληλα άκρως καλλιτεχνική φύση. Ακούει μουσική κάθε νύχτα- έχει ιδιαίτερη προτίμηση στον Πολ Μακ Κάρτνεϊ και στον Πίτερ Γκάμπριελ- και απολαμβάνει τον ήχο που βγάζουν διαφορετικά μουσικά όργανα. Ο ίδιος παίζει ντραμς, φλάουτο και ξυλόφωνο ενώ η Πανμπανίσα ασχολείται με το συνθεσάιζερ και τη φυσαρμόνικα. Και μπορεί να μην είναι τόσο ο Κάνζι όσο και η αδελφή του βιρτουόζοι, ωστόσο ευχαριστιούνται ιδιαιτέρως να παράγουν ήχους με τα μουσικά όργανά τους, όπως συμβαίνει και με τα παιδιά.

Ο Κάνζι λατρεύει να φουσκώνει μπαλόνια, γεγονός που αποδεικνύει ότι έχει τον έλεγχο της αναπνοής του, κάτι που πιστευόταν ότι αποτελεί αποκλειστικώς ανθρώπινο «προνόμιο».
Τροφή για σκέψη...
Η ιστορία όμως του Κάνζι, σύμφωνα με τη δρα Σάβατζ-Ράμπο, δεν αποτελεί απλώς μια ιστοριούλα για ένα περίεργο ον προς τέρψη του κοινού. Δείχνει ότι οι μπονόμπο- ίσως και άλλα πρωτεύοντα είδη- έχουν σαφέστατα την ικανότητα να σκέφτονται, έχουν συνείδηση και όχι μόνο ένστικτο όπως άλλα είδη του ζωικού βασιλείου, μπορούν να κατακτούν τη γλώσσα μέσω της παρατήρησης όπως τα παιδιά και όχι μέσω ενός πλαισίου ιδιαίτερης εξάσκησης και ανταμοιβής. «Αγνοώντας αυτές τις ικανότητες των μπονόμπο εμείς οι άνθρωποι απομακρυνόμαστε από τον φυσικό κόσμο μέσα από τον οποίο εξελιχθήκαμε και έτσι φθάνουμε να δημιουργούμε κοινωνίες τόσο “εγωιστικές”» υποστηρίζει η επιστήμονας.

Για αυτήν της την άποψη η δρ Σάβατζ-Ράμπο έχει κατηγορηθεί επανειλημμένως από συναδέλφους της οι οποίοι αναφέρουν ότι η επικοινωνία των μπονόμπο με τους ανθρώπους μέσω ενός πίνακα συμβόλων δεν συνιστά γλωσσική επικοινωνία. Τι απαντά στις αιτιάσεις; «Αν η μόνη μας επικοινωνία με τους μπονόμπο ήταν μέσω του πίνακα συμβόλων, θα συμφωνούσα και εγώ με τους σκεπτικιστές.Ωστόσο οι μπονόμπο χρησιμοποιούν βλέμματα,χειρονομίες,αντικείμενα και τους ήχους που μπορούν να παράγουν προκειμένου να “ντύσουν” τα όσα μας λένε πατώντας τα διαφορετικά σύμβολα. Παράλληλα είναι σε θέση να κατανοήσουν πολύπλοκους νεολογισμούς, συζητήσεις και μπορούν να καταλάβουν ολόκληρες ιστορίες. Η βάση για την ικανότητα που έχουν να χρησιμοποιούν το ειδικό πληκτρολόγιο είναι το ότι κατανοούν την αγγλική γλώσσα ».

Κλείνοντας η ειδικός τονίζει ότι και η ίδια ώσπου να συναντήσει τον Κάνζι δεν πίστευε τι δυνατότητες μπορούν να έχουν οι μπονόμπο. «Οσα έχουμε μέχρι στιγμής δει πιστεύω ακράδαντα ότι είναι πολύ λιγότερα από τις πραγματικές ικανότητες των μπονόμπο. Χρειάζεται να βρούμε νέους τρόπους εμβάθυνσης στη γλώσσα και εξελιγμένους πίνακες συμβόλων ώστε να κατανοήσουμε το μέγεθος των ικανοτήτων τους». Και θέτει ένα ερώτημα προς όλους μας υπογραμμίζοντας ότι ο μόνος περιοριστικός παράγοντας που δεν επιτρέπει στους μπονόμπο να αρθρώσουν τη γλώσσα των ανθρώπων είναι η κατασκευή του λάρυγγά τους«Αν ο λάρυγγάς τους ήταν όπως ο δικός μας θα μπορούσαν σίγουρα να αρθρώσουν την ανθρώπινη γλώσσα. Και τότε το ερώτημα θα ήταν αν οι άνθρωποι θα επιθυμούσαν να “ενσωματώσουν” αυτά τα τόσο διαφορετικά στην όψη όντα στον πολιτισμό τους υπό την έννοια του σεβασμού τον οποίον τους οφείλουν επιτρέποντάς τους να ζουν ελεύθερα στο φυσικό τους περιβάλλον χωρίς να κινδυνεύουν ή αν θα προτιμούσαν να τα αφήσουν να ζουν “φυσικά” έτσι όπως το εννοούμε σήμερα.Διότι το “φυσικά” στις μέρες μας σημαίνει το να κυνηγά ο άνθρωπος τους μπονόμπο για το κρέας τους και να καταστρέφει τις φυσικές κατοικίες τους...». Ας δώσει ο καθένας την απάντησή του. Ή μήπως θα έπρεπε να ρωτήσουμε τον Κάνζι;

thtsoli@tovima.gr
H «ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ» ΤΩΝ ΜΠΟΝΟΜΠΟ
Οι μπονόμπο (Ρan paniscus) αποτελούν μαζί με τους χιμπαντζήδες τους πιο κοντινούς συγγενείς του ανθρώπου από γενετική άποψη.

Ζουν ως και 40 χρόνια, έχουν ύψος 70-90 εκατοστά ενώ το βάρος τους είναι περίπου 40 κιλά για τα αρσενικά και 33 για τα θηλυκά.Οι μπονόμπο μοιάζουν πολύ στην εμφάνιση με τους χιμπαντζήδες,αλλά έχουν πιο μακριά και λεπτά άκρα καθώς και πιο στενό πρόσωπο. Το χρώμα του δέρματός τους καθώς και το τρίχωμά τους είναι έντονο μαύρο ενώ διαθέτουν έντονα ροζ χείλη.Ενδημούν αποκλειστικά σε μια μικρή περιοχή νότια του ποταμού Κονγκό και θεωρούνται απειλούμενο είδος εξαιτίας των συνεχών πολέμων στην περιοχή αλλά και εξαιτίας του κυνηγιού.Τρέφονται κυρίως με φρούτα αλλά κάποιες φορές και με βλαστούς,φύλλα,άνθη,καρπούς,βότανα και ασπόνδυλα ζώα.Στις κοινωνίες τους ζουν συνήθως από 20 ως 100 άτομα.Οι μπονόμπο είναι λιγότερο επιθετικοί από τους χιμπαντζήδες.

Περπατούν αρκετές ώρες της ημέρας όρθιοι ενώ κάποιες φορές και στα τέσσερα.Η περίοδος της κυήσεως στα θηλυκά διαρκεί 225 ημέρες και συνήθως γεννούν μόνο ένα μικρό και σπάνια δίδυμα.Οι μπονόμπο έχουν έντονη σεξουαλική συμπεριφορά και το σεξ είναι για αυτούς ένα μέσο ώστε να λύνουν τις διαφορές τους.Αποτελούν σύμφωνα με τους ειδικούς το ζωντανό παράδειγμα του «κάντε έρωτα και όχι πόλεμο»! Μάλλον έχουμε να μάθουμε τελικώς πολλά από αυτούς σε διαφορετικά επίπεδα... 

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artId=361272&dt=17/10/2010#ixzz12boZ0BSO

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Παρήγγειλαν καναπέ, πήραν και οχιά

Οικογένεια στη δυτική Γαλλία που είχε παραγγείλει έναν καναπέ, τον παρέλαβε, όπως είχε προγραμματιστεί, αλλά με δώρο...μια οχιά.

Το δηλητηριώδες φίδι είχε βολευτεί στον καινούριο καναπέ, όπως γράφει η εφημερίδα Quest-France.

Την 1η Οκτωβρίου, μια ημέρα μετά την παράδοση του καναπέ σε ένα σπίτι στα περίχωρα της Νάντης, ο Γιανίκ Ελαρί, είδε ένα φίδι μήκους 50 εκατοστών, «ευρωπαϊκή» οχιά- όπως αποκαλείται- να βγαίνει έρποντας από τον καναπέ και να βρίσκει καταφύγιο πίσω από κάποια άλλα έπιπλα.

Στο χώρο μπήκε στη συνέχεια ο Ρομέο, η γάτα της οικογένειας, ο οποίος αμέσως αντιμετώπισε το ερπετό. «Εκεί ήταν το φίδι, λικνιζόταν, έτοιμο να επιτεθεί στο Ρόμεο οποίος είχε εξαγριωθεί», δήλωσε ο Ελαρί.

Στη συνέχεια με ένα ραβδί κατόρθωσε να ακινητοποιήσει το φίδι και να το βάλει σε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ. Ο Ελαρί κάλεσε το μουσείο Φυσικής Ιστορία της Νάντης. Όταν έφθασε ο απεσταλμένος του μουσείου το φίδι είχε ψοφήσει. «Κανένας άνθρωπος δεν πέθανε αυτή είναι η αλήθεια», είπε ο Ελαρί «αλλά η εμπειρία ήταν τραυματική».

Η εταιρία που πούλησε τον καναπέ στον Ελαρί συμφώνησε να τον αποζημιώσει στο σύνολο της τιμής του «συν 100 ευρώ για ενδεχόμενες ζημίες».

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Ψάχνουν το θησαυρό του Αλή Πασά

Στιγμιότυπο απο το μουσείο - σπίτι του Αλή Πασά στο μικρό νησί που βρίσκεται μέσα στην Λίμνη των Ιωαννίνων
Ξεκίνησαν σήμερα το πρωί οι διαδικασίες εύρεσης θησαυρού, που εικάζεται πως πρόκειται για το θησαυρό του Αλή Πασά, σε τοποθεσία που βρίσκεται μεταξύ των χωριών Αγίων Θεοδώρων και Θεόπετρας,

Η πρώτη φάση περιλαμβάνει την τοποθέτηση κάμερας στο υπέδαφος προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει θησαυρός, σε ποιο ακριβές σημείο και σε ποια ποσότητα. Αμέσως μετά αν το αποτέλεσμα είναι θετικό θα ξεκινήσουν οι εργασίες ώστε να ανασυρθεί ο θησαυρός.

Οι εργασίες γίνονται και όχι με τις καλύτερες καιρικές συνθήκες, ενώ σιγά-σιγά συγκεντρώνεται κόσμος και ΜΜΕ από ολόκληρη την Ελλάδα.

Εδώ και περίπου δύο μήνες, από τότε που ανακοινώθηκε το φιλόδοξο αυτό σχέδιο, ο δήμαρχος Βασιλικής δέχεται καθημερινά δεκάδες τηλεφωνήματα από δημοσιογράφους και ανταποκριτές ξένων πρακτορείων ειδήσεων στην Ελλάδα, οι οποίοι ζητούν να μάθουν για την ανακάλυψη του τεράστιου, όπως λέγεται, θησαυρού του Αλή Πασά.

Η ζωή των κατοίκων της περιοχής έχει αλλάξει τον τελευταίο καιρό, όπου οι συζητήσεις στα καφενεία των χωριών αφορούν μόνο την εύρεση του θησαυρού.

Έκαναν αλλαγή φύλου σε σκύλο!

Ο Τζόρτζι ήταν ένα δυο ετών πανέμορφο Στάφορντσαιντ Μπόυλ Τερίερ το οποίο εγκατέλειψαν οι ιδιοκτήτες του. Το πανέμορφο σκυλί γεννήθηκε με μια σπάνια πάθηση, είναι ερμαφρόδιτος!

Οι ασυνείδητοι ιδιοκτήτες του, τον εγκατέλειψαν όταν κατάλαβαν ότι πρέπει να κάνει αλλαγή φύλου και έτσι κυκλοφορούσε στους δρόμους του Μάντσεστερ αδέσποτος.

Ο Τζόρτζι που έγινε Τζόρτζια μεταμορφώθηκε σε σκύλα μετά από μια επίπονη εγχείριση αλλαγής φύλου.

Όλα ξεκίνησαν όταν οι κτηνίατροι του «Μάντσεστερ Χόμ οφ Ντόνγκς», είπαν στους πρώην ιδιοκτήτες το πρόβλημα του Τζόρτζι.

Στο άκουσμα της «ιδιαιτερότητας του σκύλου τον εγκατέλειψαν και το παράτησαν εκεί».

Η Λίσα Γκράχαμ υπεύθυνη του «Μάντσεστερ Χόμ οφ Ντόνγκς», δήλωσε στην Ντέιλι Τέλεγκραφ ότι «έρχονται στο κέντρο μας περισσότερα από 7000 σκυλιά τον χρόνο. Τα φροντίζω εδώ και 30 χρόνια. Είναι όμως η πρώτη φορά που βλέπω μια τέτοια περίπτωση σαν της Τζόρτζια».

Όποιος επιθυμεί να υιοθετήσει το ερμαφρόδιτο αυτό σκυλί θα πάρει μια επιταγή 70 λιρών ως βοήθεια. protothema.gr

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Διαρρήκτης ζητάει αποζημίωση από τα θύματά του

Πως θα σας φαίνονταν αν μαθαίνατε ότι ένας διαρρήκτης κατέθεσε αγωγή προκειμένου να αποζημιωθεί από τα... θύματά του; Απίστευτο (και όμως ελληνικό!);

Το περιστατικό συνέβη στην Πάτρα. Δράστης είναι ένας νεαρός που συνελήφθη και καταδικάστηκε τελεσίδικα σε 14 μήνες φυλάκιση για κλοπή σε εταιρεία της πόλης αλλά και τοπικού τηλεοπτικού σταθμού. Για κακή του τύχη, η κάμερα ασφαλείας συνέλαβε τον δράστη την ώρα που έκλεβε το φορτηγάκι, το οποίο στη συνέχεια πέταξε σε γκρεμό. Αυτή ήταν η τρίτη παρεμφερής κλοπή που έγινε στην ίδια εταιρεία.

Ο τηλεοπτικός σταθμός αποφάσισε να αξιοποιήσει την καταγραφή του κλειστού κυκλώματος και να βγάλει στον τηλεοπτικό αέρα της σκηνή της κλοπής. Μετά την προβολή, υπήρξαν μαρτυρίες στην αστυνομία, που κατάφερε έτσι να φτάσει στην σύλληψη του δράστη. Ο τελευταίος καταδικάστηκε σε 14 μήνες φυλάκιση για αυτήν την κλοπή, ωστόσο δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια.

Αν και το δικαστήριο τον κήρυξε ένοχο, ο (σύμφωνα με την δικαστική απόφαση) κλέφτης κατέθεσε με την πλευρά του μήνυση και αγωγή εναντίον των... θυμάτων του, κατηγορώντας τα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Συγκεκριμένα, υποστηρίζει πως με την μετάδοση του επίμαχου ρεπορτάζ με την σκηνή της κλοπής φαινόταν το πρόσωπό του, αν και δεν υπήρχε δική του συγκατάθεση (αυτό έλειπε μάλιστα!!!), με αποτέλεσμα όμως να δυσφημιστεί στην τοπική κοινωνία.

Το πιο παράδοξο ήταν ότι σε πρώτο βαθμό ο διαρρήκτης δικαιώθηκε από το ποινικό δικαστήριο της Πάτρας, αφού τα θύματά του καταδικάστηκαν με οκτώ μήνες φυλάκιση. Ωστόσο ο δράστης της κλοπής ζητάει με την αγωγή του και αποζημίωση ύψους συνολικά 1.200.000 ευρώ! Μάλιστα, έχει καλέσει ως μάρτυρα στην συζήτηση της υπόθεσης τον πατέρα του, προκειμένου να στηρίξει την αγωγή του.

Ωστόσο, η συζήτηση του αστικού μέρους της υπόθεσης στο Πρωτοδικείο Πάτρας αναβλήθηκε μετά από αίτημα των θυμάτων, που ζήτησαν να εκδοθεί πρώτα η τελεσίδικη απόφαση του Εφετείου Πατρών για το ποινικό μέρος της υπόθεσης, μπας και ανατραπεί η πρωτοφανής πρωτόδικη απόφαση και αθωωθούν. Διαφορετικά, με βάση αυτό το δεδικασμένο, θα πρέπει να πληρώσουν και από πάνω στον κλέφτη που τους έκλεψε!

Ελλάς, το μεγαλείο σου...

Πήγε στην κηδεία του και μετά… τον πήρε τηλέφωνο!

Τελικά καμιά φορά οι συμπτώσεις ξεπερνούν και τα όρια της φαντασίας, λες και -πραγματικά- το σύμπαν συνωμότησε για να γίνει ένα μεγάλο μπέρδεμα!

Η κα Μάργκαρετ Γκρίφιθς διάβαζε μια εφημερίδα της Ουαλίας όταν και πρόσεξε την αναγγελία της κηδείας του φίλου της Ρον Τζόουνς ο οποίος είχε πεθάνει την προηγούμενη μέρα.

Χωρίς να το σκεφθεί, φόρεσε το μαύρο της παλτό και πήγε να πει το «ύστατο χαίρε» στον αποθανόντα φίλο της. Επιστρέφοντας στο σπίτι της, είπε τα δυσάρεστα νέα σε μια γειτόνισσα για να πάρει την απάντηση ότι... εκείνη τον είδε ζωντανό μόλις χθες το βράδυ!

Η κα Γκρίφιθς τηλεφώνησε την ίδια στιγμή στο φίλο της και -όπως δήλωσε στην εφημερίδα “SouthWalesEcho”- «τον ενημέρωσα ότι μόλις γύρισα από την κηδεία του»!

Το μπέρδεμα είχε γίνει γιατί η αναγγελία της κηδείας του Ρον Τζόουνς ήταν –μεν- σωστή αλλάαφορούσε έναν άνθρωπο που ήταν περίπου ίδιας ηλικίας, είχε (προφανώς) το ίδιο ονοματεπώνυμο, έμεινε στην ίδια περιοχή και έκανε την ίδια δουλειά!

«Το τραγελαφικό στην όλη υπόθεση είναι ότι και ο ίδιος μου είπε ότι ήταν στη συγκεκριμένη κηδεία γιατί ο Ρον Τζόουνς που πέθανε ήταν φίλος του!» δήλωσε η κα Γκρίφιθς.

Όσον αφορά τον… ζωντανό Ρον Τζόουνς; Αυτό που δήλωσε στην εφημερίδα ήταν ότι «με συγκίνησε που έβαλε το καλό της, μαύρο παλτό για να με αποχαιρετήσει»!

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Στην Τουρκία η μεγαλύτερη ομελέτα του κόσμου!

Σε ένα τεράστιο τηγάνι, με διάμετρο δέκα μέτρων, μπροστά από εμπορικό κέντρο στην Άγκυρα, τηγανίστηκε η μεγαλύτερη ομελέτα. Την εκδήλωση οργάνωσε η Ένωση Παραγωγών Αβυγών και στο μαγείρεμα της ομελέτας συμμετείχαν 65 μάγειρες που έσπασαν 110.010 αβγά μέσα στο γιγάντιο τηγάνι ενώ χρειάστηκαν δυόμισι ώρες για να ψηθεί.

Ο Καρίμ Βαλέριο, του οργανισμού Ρεκόρ Γκίνες επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη ομελέτα στον κόσμο.

Το προηγούμενο ρεκόρ για παρασκευή ομελέτας ανήκε στη Νότια Αφρική όπου είχαν χρησιμοποιηθεί 60.000 αβγά.

Κέρδισε δύο φορές σε 3 μήνες το λαχείο

Έσπασε κάθε ρεκόρ τύχης. Με πιθανότητα 1 στις 1,36 εκατομμύρια ο Έρνεστ Πούλεν, κατέρριψε κάθε στατιστική πρόβλεψη κερδίζοντας μέσα σε τρεις μήνες δύο φορές το λαχείο.

Ο 57χρονος Αμερικανός κέρδισε αρχικά ένα εκατομμύριο με ένα λαχνό στο παιχνίδι «100 Million Dollar Blockbuster». Μετά από ένα τρίμηνο ξανακέρδισε 2 εκατομμύρια δολάρια με παρόμοιο τρόπο, αυτή τη φορά αγοράζοντας το ένα λαχείο του «Mega Monopoly».

«Αντέδρασε σαν να μην ήταν κάτι σπουδαίο», είπε ο ιδιοκτήτης του καταστήματος των τυχερών παιχνιδιών. Ο εκατομμυριούχος πάντως δεν μιλάει στους δημοσιογράφους ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ίδιος εκμυστηρεύτηκε ότι είχε δει στον ύπνο του ότι θα κέρδιζε το λαχείο και θεωρεί τον εαυτό του «τυχερό τύπο».

Την κάλεσαν σε εκπομπή και της είπαν ότι δολοφονήθηκε η κόρη της !

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί στην Ιταλία η απόφαση μίας τηλεοπτικής εκπομπής, που αναζητά εξαφανισμένους να αποκαλύψει σε μητέρα ότι η αγνοούμενη κόρη της δολοφονήθηκε από τον γαμπρό της.
Περίπου 3,5 εκατ. Ιταλοί είδαν την μητέρα που βρισκόταν σε σοκ να ακούει από την παρουσιάστρια της εκπομπής «Chi I’la visto» ότι η 15χρονη κόρη της δολοφονήθηκε από τον άνδρα της αδερφής της.
Η μητέρα Concetta Serrano έβγαινε ζωντανά από το σπίτι του φερόμενου δολοφόνου της κόρης της όταν η παρουσιάστρια της είπε ότι έχει βρεθεί ένα πτώμα, το οποίο οι αρχές πιστεύουν ότι ανήκει στην κόρη της.
Ο γαμπρός και η αδερφή της ανακρίνονταν την ώρα της εκπομπής από τις αστυνομικές αρχές και η μητέρα ρώτησε την ρεπόρτερ που ήταν δίπλα της αν ήταν αλήθεια. Αφού πέρασαν 8 βασανιστικά λεπτά για την μητέρα τότε οι υπεύθυνοι της εκπομπής την ρώτησαν αν ήθελε να σταματήσουν την μετάδοση. Εκείνη απάντησε «ναι θα ήταν καλύτερα». Παρόλα αυτά οι εικόνες μεταδίδονταν για ακόμη τρία λεπτά.
Τα σχόλια από οργισμένους τηλεθεατές που είδαν την αγωνία και το σοκ της μητέρα κατέκλυσαν το διαδίκτυο. Μία μεγάλη συζήτηση έχει ξεκινήσει στην Ιταλία για το εάν η εκπομπή είχε το δικαίωμα να ενημερώσει ζωντανά τους συγγενείς για την είδηση του θανάτου της νεαρής κοπέλας.
Ήδη πάντως το θρίλερ της εξαφάνισης της 15χρονης αναμένεται να λυθεί μετά τα αποτελέσματα του DNA που έχουν ζητήσει οι αστυνομικές αρχές, προκειμένου να διαπιστωθεί αν το πτώμα που υπέδειξε ο θείος της ανήκει στην 15χρονη. Όπως αναφέρουν ξένα ΜΜΕ ο θείος στραγγάλισε την κοπέλα όταν εκείνη αρνήθηκε τις σεξουαλικές προτάσεις που της έκανε. real.gr

Το Μουσείο της Ραγισμένης Καρδιάς

Τις πύλες του άνοιξε Το Μουσείο της Ραγισμένης Καρδιάς στο Ζάγκρεμπ, το οποίο φιλοξενεί 100 αντικείμενα και πλέον, ανάμεσά τους ένα τσεκούρι, ρολόγια, φωτογραφίες, ρουχισμό, αρκουδάκια και ποιήματα, που εξηγούνται με μία ιστορία.

«Μου χάρισε εσώρουχα από καραμέλες. Δεν τα ξετύλιξα ποτέ, αλλά δεν του το χρέωσα», γράφει το σημείωμα με τα εσώρουχα από λιχουδιές που είναι ακόμα με το περιτύλιγμά τους. «Αργότερα απέδειξε ότι είναι το ίδιο φτηνός με το δώρο του, με απάτησε με μία συνάδελφο και μου ζήτησε να χωρίσουμε με ένα email».

Η δημιουργία του μουσείου βασίστηκε σε μία ιδέα των Κροατών καλλιτεχνών Ολίνκα Βιστίκα και Ντράζεν Γκρουμπίσιτς, που χώρισαν το 2006. Μοιράζοντας τα πράγματα που είχαν από κοινού, συνειδητοποίησαν πόσο δύσκολο είναι να αποχωριστείς κάτι που συμβολίζει τη χαμένη αγάπη και αποφάσισαν να κρατήσουν αυτά τα πράγματα.

Σε αυτά πρόσθεσαν και αντικείμενα που δώρισαν άλλα ζευγάρια και κατέληξαν να συλλέγουν αντικείμενα από ανώνυμους αποστολείς η σχέση των οποίων είχε διαλυθεί. Ακόμη και ένα προσθετικό...πόδι δώρισε κάποιος μετά από το χωρισμό του με μία νοσοκόμα.

Πριν εγκατασταθεί στο Ζάγκρεμπ, η έκθεση έκανε περιοδεία ανά τον κόσμο: από την Κωνσταντινούπολη ως τη Νέα Υόρκη. Σε ένα χώρο 300 μ, είναι πλέον το πρώτο ιδιωτικό μουσείο στην Κροατία. Η Βιστίκα υποστηρίζει ότι το μουσείο δέχεται πολλές δωρεές από τη Βρετανία. «Φαίνεται ότι εκεί υπάρχουν πολλές ραγισμένες καρδιές», λέει η ίδια και προσθέτει ότι το τελευταίο αντικείμενο που έλαβε είναι μία φωτογραφία από μία Αγγλίδα. «Το αγαπημένο μου όμως αντικείμενο είναι το κουτάλι της αγάπης από την Ουαλία, το οποίο έστειλε ένας άνδρας σημειώνοντας ότι προφανώς δεν λειτουργεί», σχολιάζει η Βιστίκα.

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Πίθηκος σκότωσε βρέφος τεσσάρων ημερών στη Μαλαισία

Monkey and babyImage by doug88888 via FlickrΈνας πίθηκος άρπαξε μέσα από το σπίτι του στη Μαλαισία ένα βρέφος τεσσάρων μόλις ημερών με αποτέλεσμα το κοριτσάκι να χάσει τη ζωή του, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου.

Σύμφωνα με την αγγλόφωνη εφημερίδα The Star, η 26χρονη μητέρα του βρέφους Β. Ρεβάθι, είχε αφήσει το κοριτσάκι στο σαλόνι του σπιτιού στο κρατίδιο Νέγκρι Σεμπιλάν, για να πάει στην τουαλέτα όταν ένας άγριος πίθηκος μακάκα προφανώς μπήκε στο σπίτι και άρπαξε το βρέφος.

Η γιαγιά και ο παππούς βρίσκονταν επίσης στο σπίτι, αλλά κανένας τους δεν είδε τον πίθηκο να μπαίνει μέσα.

«Ψάξαμε μανιωδώς σε όλο το σπίτι και βρήκαμε το πτώμα της καλυμμένο με αίμα έξω από το σπίτι», είπε στην εφημερίδα ο πεθερός της Ρεβάθι, Α. Βαλαγιουθάμ.

Η εφημερίδα The New Straits Τimes επικαλείται δηλώσεις του πατέρα του βρέφους, 29χρονου Β.Νεχρού, σύμφωνα με τις οποίες υπήρχαν σημάδια από δαγκωνιές στα αυτιά, το λαιμό και το κεφάλι του βρέφους.

Οι μακάκες συναντώνται συχνά σε αστικές περιοχές της Μαλαισίας και, σύμφωνα με τις εφημερίδες, στην περιοχή που σημειώθηκε το περιστατικό υπάρχουν πολλοί τέτοιοι πίθηκοι, που μπορεί να γίνουν επιθετικοί.

Η υπηρεσία άγριας ζωής του κρατιδίου ανακοίνωσε μέσω του διευθυντή της Ισχάκ Μοχάμεντ ότι τον πίθηκο μπορεί να είχε προσελκύσει ένας θηλυκός πίθηκος, τον οποίο η οικογένεια έχει οικόσιτο.

«Αυτό είναι πολύ σπάνιο. Συνήθως αυτοί οι πίθηκοι απλώς κλέβουν φαγητό ή φρούτα από τα δέντρα στον κήπο», είπε ο πατέρας του βρέφους στην εφημερίδα.

Οι αξιωματούχοι της υπηρεσίας πυροβόλησαν και σκότωσαν στη συνέχεια τον πίθηκο που θεώρησαν ότι ήταν ο ένοχος.
Enhanced by Zemanta

Ρεκόρ γάμων την Κυριακή 10/10/10

Υπερκόπωση φαίνεται ότι θα πάθουν ιερείς και δημοτικοί υπάλληλοι στην Αυστραλία στις 10 Οκτωβρίου. Κι αυτό, γιατί πολλά ζευγάρια επέλεξαν να συνδυάσουν το γάμο τους με τρία δεκάρια, μιας και την Κυριακή είναι 10/10/10...

Σύμφωνα με τον ομογενή υπουργό Δικαιοσύνης της Νέας Νότιας Ουαλίας, Γιάννη Χατζηστέργο, αυτή η ημερομηνία με τα τρία δεκάρια πέφτει μια φορά στα εκατό χρόνια και πολλά ζευγάρια δεν αφήνουν την ευκαιρία να περάσει αναξιοποίητη.

Η προηγούμενη δημοφιλέστερη ημερομηνία γάμου στην Αυστραλία ήταν η 08/08/08.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηστέργο, στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας οι πολιτικοί γάμοι ξεπέρασαν τους θρησκευτικούς. Το ποσοστό των πολιτικών γάμων έφτασε στο 63% και αυξήθηκε 15% από το 1999, ενώ οι θρησκευτικοί γάμοι μειώνονται συνεχώς.

Ο Τόνι Γέλμε, τελετάρχης των πολιτικών γάμων, αστειεύτηκε πως η ημερομηνία αυτή δεν εξυπηρετεί τους άνδρες, γιατί "δεν θα έχουν καμιά δικαιολογία, αν ξεχάσουν την επέτειο των γάμων τους".SKAI.GR

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...