Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Τυφλός άντρας «βλέπει» με τους ήχους!


Ο 47χρονος Daniel Kish είναι εντελώς τυφλός από 13 μηνών, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε από το να ζει μια απίστευτα δραστήρια ζωή που περιλαμβάνει ποδήλατο ή πεζοπορία στα βουνά! 

Για να το πετύχει αυτό, έχει τελειοποιήσει μια μορφή ηχοεντοπισμού, τον ίδιο μηχανισμό που χρησιμοποιούν οι νυχτερίδες για να βλέπουν στο σκοτάδι. Ο Daniel είναι τυφλός για όσο χρονικό διάστημα μπορεί να θυμηθεί. Γεννήθηκε με μια επιθετική μορφή καρκίνου που ονομάζεται ρετινοβλάστωμα, η οποία προσβάλλει τον αμφιβληστροειδή και στους 13 μήνες της ζωής του οι γιατροί έπρεπε να του αφαιρέσουν τα δύο μάτια του προκειμένου να σώσουν τη ζωή του.Έτσι δεν έχει δει ποτέ ένα δέντρο, ένα αυτοκίνητο, άνθρωπο ή ζώο αλλά είναι απολύτως ικανός να μετακινηθεί στο περιβάλλον του, χρησιμοποιώντας τους ήχους που ακούει για να βλέπει.

Ο ηχοεντοπισμός αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό των νυχτερίδων οι οποίες εκπέμπουν ήχους σε υψηλή συχνότητα (υπερηχους) και στη συνέχεια χρησιμοποιούν την αντανάκλαση (ηχώ) που παράγεται για να εντοπίσουν τη λεία τους στο σκοτάδι. Ωστόσο και κάποια τυφλά άτομα χρησιμοποιούν τον ηχοεντοπισμό παράγοντας συγκεκριμένους ήχους με τη βοήθεια της γλώσσας τους ώστε να εντοπίζουν τα εμπόδια μέσα στον χώρο. Η περίπτωση του Kish μελετήθηκε από Καναδούς επιστήμονες και τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό PLoS ONE, αναφέροντας ότι ένα μέρος του εγκεφάλου που συνήθως συνδέεται με την όραση ενεργοποιήθηκε με την ηχώ. Ο 47χρονος κάνει ποδηλασία και άλλα αθλήματα στο βουνό, αυτοεξυπηρετείται άριστα και ζει σαν ένας άνθρωπος που βλέπει κανονικά. Στην ουσία η ακοή είναι γι’ αυτόν η όρασή του!
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...