Λίγο πριν από τα 102α γενέθλιά του και μετά από έναν μαραθώνιο 10 χιλιομέτρων στο Χονγκ Κονγκ, ο Φάουζα Σινγκ αποφάσισε πως ήρθε η ώρα να παραιτηθεί από το τρέξιμο. Αφήνοντας ένα μήνυμα σε όσους τον στήριξαν: «Οι άνθρωποι θα με θυμούνται παρά το γεγονός ότι δεν θα τρέχω πια».
Ο γηραιότερος μαραθωνοδρόμος πήρε μέρος μαζί με άλλους 72.000 αθλητές σε μαραθώνιο στο Χονγκ Κονγκ την Κυριακή και τερμάτισε σε μία ώρα, 32 λεπτά και 28 δευτερόλεπτα.
Ο ινδικής καταγωγής Σινγκ έδειχνε ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα, δηλώνοντας ότι: «Θα θυμάμαι αυτή τη μέρα. Θα μου λείψουν οι αγώνες».
Στα 100 χρόνια του, έγινε ο μεγαλύτερος σε ηλικία άνθρωπος που έτρεξε στον μαραθώνιο του Τορόντο το 2011. Το ρεκόρ αυτό ωστόσο δεν μπήκε ποτέ στο βιβλίο Γκίνες καθώς ο ίδιος δεν έχει πιστοποιητικό γεννήσεως για αποδείξει την ηλικία του. Εχει ωστόσο ένα βρετανικό διαβατήριο με ημερομηνία γεννήσεως την 1η Απριλίου του 1911.
«Τα συναισθήματα είναι ανάμικτα. Νιώθω χαρούμενος αλλά και λυπημένος. Χαρούμενος επειδή παραιτούμαι σε μια καλή στιγμή και λυπημένος καθώς συνειδητοποιώ ότι ήρθε η ώρα να αποσυρθώ» έλεγε ο Σινγκλ λίγο πριν τον τελευταίο του μαραθώνιο. «Θα υπάρξουν στιγμές στο μέλλον που θα σκέφτομαι πως κάποτε έτρεχα…».
Ο συμπαθής αγρότης από την Ινδία Φάουζα Σινγκ ξεκίνησε το τρέξιμο για να ξεπέρασε την κατάθλιψη μετά τον ξαφνικό θάνατο της συζύγου και του γιου του το 1994.
Τα υπόλοιπα πέντε παιδιά του έφυγαν εκείνη την περίοδο από την χώρα και ο Σινγκ έμεινε μόνος. Μετακόμισε αργότερα στο Λονδίνο και προσπάθησε να κάνει ένα νέο ξεκίνημα με τον μικρότερο γιο του. Αρχισε λοιπόν να ασχολείται με τον αθλητισμό. Μια μέρα παρακολούθησε έναν μαραθώνιο στην τηλεόραση και αποφάσισε να προσπαθήσει.
Το 2000, σε ηλικία 89 ετών, έτρεξε στον μαραθώνιο του Λονδίνου και συνέχισε δηλώνοντας συμμετοχή σε συνολικά οκτώ διοργανώσεις. Με καλύτερο χρόνο του τις πέντε ώρες και 40 λεπτά στο Τορόντο το 2003.
«Μετά από μια τραγωδία ήρθε τελικά η επιτυχία και η ευτυχία» έλεγε ο Φάουζα Σινγκ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου