Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Ολλανδία: Οι κρατούμενοι θα πληρώνουν 16€ για κάθε διανυκτέρευση στη φυλακή!

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μάρκ Ρούτε

Οι κρατούμενοι σε ολλανδικές φυλακές θα συμμετέχουν στα έξοδά τους καταβάλλοντας 16 ευρώ για κάθε νύχτα που περνούν πίσω από τα κάγκελα, για χρονικό διάστημα έως και δύο ετών, σύμφωνα με ένα νέο σχέδιο της ολλανδικής κυβέρνησης που παρουσίασε τη Δευτέρα το υπουργείο Δικαιοσύνης.


Σε συνδυασμό μάλιστα με μια άλλη πρόταση, με βάση την οποία οι καταδικασμένοι θα συμμετέχουν επίσης στα έξοδα της έρευνας που διενεργήθηκε για αυτούς, το κράτος θα αποκομίσει 65 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.


Το 2013 η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι προτίθεται να κλείσει περίπου 20 φυλακές, στο πλαίσιο των περικοπών του προϋπολογισμού της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Στατιστικής Υπηρεσίας (CBS) της Ολλανδίας, το σωφρονιστικό σύστημα έχει σήμερα υπό την επίβλεψή του 12.000 κρατούμενους.

Εάν το νομοσχέδιο εγκριθεί από το ολλανδικό κοινοβούλιο -όπου έχει την πλειοψηφία η κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Μάρκ Ρούτε- θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου του 2015.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Βίμπε Άλκεμα, σημείωσε ότι «δεν είναι δίκαιο να αναλαμβάνουν όλα τα έξοδα το κράτος και η κοινωνία». «Ο κάθε κρατούμενος στοιχίζει στο ολλανδικό κράτος 250 ευρώ ημερησίως» υπογράμμισε ο Άλκεμα.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Φρεντ Τέεφεν, τον εμπνευστή αυτής της ιδέας, «οι καταδικασμένοι κρατούμενοι θα έπρεπε να συμμετέχουν εν μέρει στα έξοδα της φυλάκισής τους», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Το μέτρο αφορά και τις φυλακές ανηλίκων, για τις οποίες θα πληρώνουν οι γονείς των ανήλικων φυλακισμένων.

Ο Άλκεμα είπε ότι η πρόταση νόμου του Τέεφεν είναι «ανάλογη» με μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η Ολλανδία φημίζεται για την πολύ ελεύθερη σωφρονιστική και γενικότερα κοινωνική πολιτική που διατηρεί. Οι κρατούμενοι έχουν σειρά δικαιωμάτων και ανέσεων στη διάρκεια του εγκλεισμού τους. Ταυτόχρονα, υπάρχει πολύ χαλαρή νομική ρύθμιση για τα ναρκωτικά, την πορνεία (οι ιερόδουλες είναι πλήρη κοινωνική ασφάλιση) αλλά και τον γάμο των ομοφυλοφίλων, καθώς η Ολλανδία ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο όπου έγινε ο πρώτος νόμιμος γάμος, την 1η Απριλίου του 2001.

Ωστόσο, ο πρόεδρος των Παραβατών του Νόμου (BWO) Πίτερ Φλέμινγκ, της ένωσης που προασπίζεται τα δικαιώματα των φυλακισμένων, διαβεβαιώνει ότι η πρόταση του υφυπουργού Δικαιοσύνης αντιβαίνει στο ευρωπαϊκό δίκαιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...