Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

«Πωλείται» χρυσό νόμισμα των 100.000 ευρώ

Taj Mahal, Agra, India.Image via Wikipedia
 Είναι διακοσμημένο με διαμάντια και απεικονίζει το Ταζ Μαχάλ.

Ένα χρυσό νόμισμα των 100.000 ευρώ, που είναι διακοσμημένο με διαμάντια και απεικονίζει το Ταζ Μαχάλ, το ινδικό μαυσωλείο που περιλαμβάνεται στα μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, θέτει προς πώλησιν το Νομισματοκοπείο του Παρισιού σε σύμπραξη με την Unesco.

Το Νομισματοκοπείο του Παρισιού εξασφάλισε την έγκριση για την πώληση 29 τέτοιων νομισμάτων, τα οποία ζυγίζουν ένα κιλό έκαστο, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ίδρυμα αυτό που είναι επιφορτισμένο με την κοπή των νομισμάτων στη Γαλλία, αλλά είναι επίσης και μουσείο.

Το νόμισμα αυτό, το οποίο κατασκευάσθηκε σε συνεργασία με τον Οίκο Cartier, φέρει 68 διαμάντια, τα οποία στολίζουν το θόλο του Ταζ Μαχάλ.

Το ινδικό αυτό μνημείο, που βρίσκεται στην Άγκρα, 200 χιλιόμετρα νότια του Νέου Δελχί, είναι ένας ναός από λευκό μάρμαρο που χτίστηκε το 17ο αιώνα από τον σάχη Τζαχάν για να τιμήσει την αγαπημένη του σύζυγο Μουμτάζ Μαχάλ, η οποία πέθανε το 1631 στη διάρκεια τοκετού.

Το Νομισματοκοπείο του Παρισιού σημειώνει ότι με το νόμισμα αυτό θέλει να αποτίσει φόρο τιμής στο ναό αυτόν της αγάπης, στο «ένα από τα 7 σύγχρονα θαύματα του κόσμου».

Το μαυσωλείο, το οποίο επισκέπτονται ετησίως τρία εκατομμύρια τουρίστες, κηρύχθηκε το 2007 ένα από τα επτά σύγχρονα «Θαύματα του Κόσμου», έπειτα από έναν αμφισβητούμενο ιδιωτικό διαγωνισμό, που οργανώθηκε κυρίως από την Unesco, και στον οποίο 100 εκατομμύρια άνθρωποι ψήφισαν μέσω Ίντερνετ ή τηλεφωνικώς.

www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...