Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Ξεκίνησαν για την «ανέλκυση» του Τιτανικού

Η αποστολή που θα μεταβεί στην περιοχή του ναυαγίου του Τιτανικού και θα προσπαθήσει να κάνει μια «εικονική ανέλκυση» με την βοήθεια καμερών και σόναρ, αναχώρησε τελικά την Δευτέρα το βράδυ, ανακοίνωσαν στην ιστοσελίδα τους οι οργανωτές της αποστολής. 

"Στις 20:38 μ.μ. της Δευτέρας (0:38 GMT Τρίτη), ένα όμορφο βράδυ λουσμένο στο φως του φεγγαριού, το πλοίο "Jean Charcot" αναχώρησε από τον Αγιο Ιωάννη της Νέας Γης για την περιοχή του Βόρειου Ατλαντικού.

Η αποστολή Τιτανικός άρχισε", δηλώνει θριαμβευτικά η ομάδα κάτω από μια σειρά φωτογραφιών του επιστημονικού σκάφους που απομακρύνεται από την αποβάθρα.

Η αναχώρηση καθυστέρησε 24 ώρες λόγω της ανάγκης να γίνει τελικός έλεγχος ορισμένων εξοπλισμών, είχε ανακοινώσει νωρίτερα στην σελίδα της στο Twitter η αμερικανική εταιρεία RMS Titanic, η οποία κατέχει τα δικαιώματα εξερεύνησης του ναυαγίου.

Η επιστημονική ομάδα θα κάνει μιαν αποστολή 20 ημερών κατά την οποία ένα υποβρύχιο ρομπότ εξοπλισμένο με βιντεοκάμερες θα επιθεωρήσει και θα κινηματογραφήσει από πολύ κοντά το ναυάγιο του διάσημου υπερωκεανίου.

Ένα άλλο υποβρύχιο εξοπλισμένο με ένα ισχυρό και εξελιγμένο σόναρ θα πρέπει να επιτρέψει στο πλήρωμα να χαρτογραφήσει την περιοχή του ναυαγίου του υπερωκανίου, που βυθίστηκε το 1912 στα ανοιχτά των καναδικών ακτών, και να κάνει μια τρισδιάστατη εικονική αναπαράσταση.
Η εταιρεία της Ατλάντα, αναφέρει στην ιστοσελίδα της ότι η αποστολή αυτή θα είναι "ίσως η πιο τεχνολογικά προηγμένη που οργανώθηκε ποτέ". Ο πρόεδρος της RMS Titanic Κρίστοφερ Νταβίνο, είπε ότι ο στόχος είναι "να δημιουργήσουμε την πιο λεπτομερή τωρινή εικόνα της τοποθεσίας του ναυαγίου".

Χαρακτήρισε την επιχείρηση αυτή "εικονική ανέλκυση" του Τιτανικού που "θα προσδιορίσει για πάντα την τωρινή του κατάσταση στα μυαλά και τις καρδιές της ανθρωπότητας".

Αρχαιολόγοι και ωκεανογράφοι επί του "Jean Charcot" θα αξιολογήσουν την κατάσταση του ναυαγίου και θα καταγράψουν τα στοιχεία του.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν όλη την αποστολή στο Διαδίκτυο (www.expeditiontitanic.com), καθώς και στα δίκτυα Facebook και Twitter.

Ο Τιτανικός βυθίστηκε μετά από πρόσκρουση σε παγόβουνο στο παρθενικό του ταξίδι στον Ατλαντικό, προκαλώντας το θάνατο 1.500 ατόμων.

Το ναυάγιο εντοπίστηκε το 1985 σε βάθος περίπου 4.000 μέτρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...