Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Τους έβαλαν «Μεγάλο Αδερφό» μέσα στο σπίτι τους

Dell Inspiron M101z - 2lowImage by louisvolant via FlickrΜε τον… «Μεγάλο Αδερφό» στο σπίτι του καταγγέλλει ότι ζούσε ένα ζευγάρι από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το οποίο κατηγορεί μια εταιρεία ότι χρησιμοποιούσε ένα λάπτοπ για να παρακολουθεί και να φωτογραφίζει κάθε του κίνηση επί πέντε μήνες.

Ο 26χρονος Μπράιαν και η 24χρονη Κρίσταλ Μπερντ, από το Γουαϊόμινγκ, κατέθεσαν χθες αγωγή εναντίον της εταιρείας Aaron’s, η οποία μισθώνει καταναλωτικά προϊόντα, υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποιούσε έναν φορητό υπολογιστή που τους είχε νοικιάσει για να κατασκοπεύει κάθε τους κίνηση.

Πώς τους κατασκόπευαν

Στην αγωγή τους, την οποία κατέθεσαν στο Περιφερειακό Δικαστήριο της Πενσυλβάνιας, ο κύριος και η κυρία Μπερντ υποστηρίζουν ότι η εταιρεία τράβηξε φωτογραφίες από ιδιωτικές τους στιγμές στο σπίτι τους, διείσδυσε κρυφά στον λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που διατηρούν και παρακολουθούσε τις δραστηριότητές τους στο Διαδίκτυο μέσω ενός φορητού υπολογιστή που είχε ενσωματωμένο εξοπλισμό παρακολούθησης.

Το ζεύγος Μπερντ υποστηρίζει ότι η εταιρεία μισθώνει σε καταναλωτές ηλεκτρονικούς υπολογιστές οι οποίοι είναι «φορτωμένοι» με λογισμικό παρακολούθησης. Με αυτό τον τρόπο κατασκοπεύει και καταγράφει κάθε κίνηση των χρηστών: από το να «βλέπει» οτιδήποτε πληκτρολογούν στον υπολογιστή μέχρι το να τραβά φωτογραφίες του χώρου στον οποίο βρίσκονται.

Το ζευγάρι κατηγορεί τόσο την Aaron’s όσο και την εταιρεία Designerware LLC, η οποία κατασκεύασε τον φορητό υπολογιστή, για παραβίαση των ομοσπονδιακών νόμων που προστατεύουν την ιδιωτικότητα και απαγορεύουν τις ηλεκτρονικές υποκλοπές.

Dell Inspiron M101z - 1lowImage by louisvolant via FlickrΤο χρονικό της παρακολούθησης

Τον Ιούλιο του 2010 τo ζεύγος Μπερντ κατέβαλε στην εταιρεία Aaron’s 1.200 δολάρια για να αποκτήσει τον φορητό υπολογιστή Dell Inspiron. Πέντε μήνες αργότερα, τον περασμένο Δεκέμβριο, οι δύο μηνυτές ανακάλυψαν έκπληκτοι -σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας- ότι όλο αυτό το διάστημα οι υπάλληλοι της εταιρείας τους κατασκόπευαν.

Η αποκάλυψη έγινε σχεδόν τυχαία, μετά από μια διαμάχη που προέκυψε μεταξύ του ζευγαριού και του διευθυντή του τοπικού υποκαταστήματος της Aaron’s, ο οποίος έδειξε στο ανδρόγυνο μια φωτογραφία του Μπράιαν Μπερντ που τον απεικόνιζε να βρίσκεται στο σπίτι του, μπροστά από τον υπολογιστή του.

Ο διευθυντής του υποκαταστήματος είχε κατηγορήσει το ζεύγος Μπερντ -εσφαλμένα, όπως το ίδιο υποστηρίζει- ότι δεν είχε εξοφλήσει τον υπολογιστή.

Όταν ο Μπράιαν Μπερντ εμβρόντητος ζήτησε εξηγήσεις για την παραβίαση των προσωπικών του δεδομένων, ο διευθυντής του απάντησε ότι… «δεν πρέπει να αποκαλύψει ότι το κατάστημα είχε αυτή τη φωτογραφία».

«Ένιωσα σαν να είχε μπει κάποιος μέσα στο σπίτι μας. Ήταν ένα περίεργο συναίσθημα, δεν μπορώ να το περιγράψω. Μόλις μου έδειξε τη φωτογραφία, χρειάστηκε να καθίσω κάπου για ένα λεπτό», δήλωσε ο κ. Μπερντ, περιγράφοντας τη στιγμή που έμαθε τι είχε συμβεί.

Η φωτογραφία είχε τραβηχτεί από την ενσωματωμένη κάμερα του λάπτοπ την οποία φέρεται να έλεγχαν υπάλληλοι της Aaron’s μέσω μιας κρυφής ηλεκτρονικής συσκευής που είχαν προηγουμένως εγκαταστήσει.

Inspiron 6000 on the left, Latitude D610 on th...Image via WikipediaΤο είχε... σύστημα

Στην αγωγή αναφέρεται ότι η εταιρεία έχει εγκαταστήσει παρόμοιο μηχανισμό και σε άλλους υπολογιστές που μισθώνει, με σκοπό να «συλλέξει, παρακολουθήσει, μεταδώσει και αποθηκεύσει ιδιωτικές ηλεκτρονικές πληροφορίες και επικοινωνίες των πελατών της, συμπεριλαμβανομένων φωτογραφιών, στιγμιοτύπων οθόνης (screenshots) και πληκτρολογήσεων».

Το ζεύγος Μπερντ διεκδικεί χρηματική αποζημίωση για την «παράνομη εισβολή στην ιδιωτική του ζωή» και ζητεί από το δικαστήριο να απαγορεύσει στην Aaron’s να εγκαθιστά και να χρησιμοποιεί συσκευές κατασκοπίας και στην εταιρεία DesignerWare να πωλεί αυτά τα προϊόντα.

Παραβίαση της ιδιωτικότητας

Ειδικοί στην προστασία των προσωπικών δεδομένων επισημαίνουν ότι η εταιρεία έχει το δικαίωμα να εξοπλίσει τους υπολογιστές της με λογισμικό που μπορεί να απενεργοποιεί τις συσκευές, εάν οι πελάτες δεν πληρώνουν, αλλά πρέπει ρητά να τους ενημερώσει σε περίπτωση που τους παρακολουθεί μέσω ειδικού λογισμικού.

«Αν έχω νοικιάσει έναν υπολογιστή, έχω το δικαίωμα να γνωρίζω αν η εταιρεία θα συλλέγει δεδομένα από αυτόν», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press η Άνι Άντον, ειδική στην προστασία της ιδιωτικότητας και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας.

Τι απαντά η εταιρεία

Εκπρόσωπος της Aaron’s δήλωσε στο Associated Press ότι η αγωγή είναι «άνευ αξίας» και αρνήθηκε τις κατηγορίες. Όπως υποστήριξε, η εταιρεία σέβεται την ιδιωτικότητα των πελατών της και δεν έχει εξουσιοδοτήσει κανένα από τα καταστήματα της να εγκαταστήσει λογισμικό σαν αυτό που περιγράφεται στην αγωγή.

Η εταιρεία, με έδρα την Ατλάντα των ΗΠΑ, μισθώνει σε καταναλωτές ένα πλήθος προϊόντων -από ηλεκτρονικά είδη μέχρι έπιπλα- και έχει περισσότερα από 1.800 υποκαταστήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά, σύμφωνα με τον ιστότοπό της.ΤΑ ΝΕΑ
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...