Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Μέχρι να μας χωρίσει ο θάνατος: Ερωτευμένοι σκελετοί βρέθηκαν σε ανασκαφές στη Σιβηρία

Μία συγκινητική ανακάλυψη έκαναν αρχαιολόγοι κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην περιοχή Νοβοσιμπίρσκ της Σιβηρίας. Σε έναν τάφο ηλικίας 3.500 ετών που χρονολογείται την Εποχή του Χαλκού, δύο σκελετοί, ένας ανδρικός κι ένας γυναικείος βρέθηκαν ξαπλωμένοι μαζί κρατώντας τα χέρια τους.


Μυστήριο περιβάλλει την συγκεκριμένη ταφή και οι αρχαιολόγοι ελπίζουν ότι τα σύγχρονα γενετικά εργαλεία και τεστ DNA θα ρίξουν κάποιο φως στην υπόθεση. Η μελέτη των γενετικών δεσμών μεταξύ των σκελετών θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να καταλάβουν γιατί είχαν ταφεί μαζί.


Μία βασική θεωρία ωστόσο υποστηρίζει ότι μεταξύ του 17ου και του 14ου αιώνα π.Χ τα ζευγάρια είχαν ταφεί μαζί πιθανώς για να τονιστεί η σημασία των πυρηνικών οικογενειών ως μονάδα , ακόμα και στον θάνατο , έτσι ώστε να καταδειχθεί η σημασία που αποδίδεται από αυτούς τους αρχαίους ανθρώπους σε αυτή τη μορφή της σχέσης .

"Μπορούμε να υποθέσουμε πολλά για αυτό. Μπορούμε να θεωρήσουμε ότι ο σύζυγος πέθανε και η γυναίκα σκοτώθηκε για να ταφεί με αυτόν, όπως βλέπουμε σε ορισμένες ταφές των Σκυθών, ή ίσως ο τάφος ήταν ανοικτός για κάποιο χρονικό διάστημα και έθαψαν το άλλο πρόσωπο αργότερα , ή πραγματικά να πέθαναν μαζί» εξηγεί ο καθηγητής Μολοντιν, Διευθυντής του Τμήματος Ερευνών του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας και Εθνογραφίας της Σιβηρίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...