Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Ανακαλύφθηκε το αρχαιότερο τυρί στον κόσμο κάτω από μούμια

Το τοποθετούσαν στους τάφους "για να έχουν κάτι να φάνε όταν  νιώσουν πείνα στον Κάτω Κόσμο"!


Έκθαμβοι έμειναν αρχαιολόγοι στην έρημο Τακλαμακάν της Κίνας κατά την ώρα που έκαναν ανασκαφές. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ανακάλυψαν σε τάφο μούμιας, της Xiaohe το αρχαιότερο τυρί στον κόσμο που χρονολογείται από το 1615 π.χ . Το εύρημά τους είναι μάλιστα σε πολύ καλή κατάσταση.


Συγκεκριμένα οι επιστήμονες βρήκαν κομμάτια τυριού στο λαιμό και στο στήθος της γυναίκας. Οι ίδιοι πιστεύουν ότι οι συγγενείς  έθαβαν τους νεκρούς τους με τρόφιμα "ώστε να έχουν κάτι να φάνε όταν πεινάσουν στον Κάτω Κόσμο"!

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα protothema.gr, τις πρώτες ανασκαφές στην έρημο Τακλαμακάν έκανε ο Σουηδός αρχαιολόγος Folke Bergman το 1934 και  ήταν ο πρώτος που ανακάλυψε  τους τάφους με τις μούμιες, οι ανασκαφές συνεχίστηκαν από το 2002 μέχρι το 2006 από το Ινστιτούτο Κειμηλείων και Αρχαιολογίας, και οι αρχαιολόγοι είχαν την ευκαιρία να εκτιμήσουν τα σπάνια ευρήματα αλλά και να προβληματιστούν για την καλή κατάσταση τους στο πέρασμα των αιώνων.

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι το ζεστό και ξηρό κλίμα της ερήμου, η στεγνή άμμος και η άγονη γη, αποτελούν άριστες συνθήκες για μουμιοποίηση αλλά και για την συντήρηση του τυριού. Σημειώνεται ότι αρχαιολόγοι πήραν από δέκα τάφους της περιοχής οργανικά ευρήματα και τα ανέλυσαν στο εργαστήριο επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται πράγματι για τυρί το οποίο κατασκευάστηκε με την ίδια μέθοδο που κατασκευάζεται το κεφίρ, το ιστορικό γαλακτομικό προϊόν των λαών του Καυκάσου.

sigmalive.com
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...