Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Θα περάσει τη Μάγχη χώρις χέρια και πόδια

ΠΑΡΙΣΙ O Φιλίπ Κρουαζόν έχασε και τα τέσσερα άκρα του πριν από 16 χρόνια. Το 2008 δεν μπορούσε να κολυμπήσει ούτε σε πισίνα. Σε λίγες ημέρες ετοιμάζεται να γίνει ο πρώτος άνθρωπος χωρίς άνω και κάτω άκρα που θα διασχίσει κολυμπώντας τα στενά της Μάγχης. Ο 42χρονος άνδρας από τη Δυτική Γαλλία, ο οποίος φέρει το παρατσούκλι «Ιron Μan» (Σιδερένιος), έχασε τα χέρια και τα πόδια του το 1994, όταν μια κεραία τηλεόρασης που προσπαθούσε να επιδιορθώσει ακούμπησε σε καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος. Αμέσως κεραυνοβολήθηκε με 20.000 βολτ και όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο οι γιατροί διαπίστωσαν ότι έπρεπε να προχωρήσουν στον ακρωτηριασμό. Ηταν εκεί, στο κρεβάτι του νοσοκομείου, όπου ο κ. Κρουαζόν πήρε την απόφαση να φέρει σε πέρας ένα εγχείρημα που λίγοι αρτιμελείς τολμούν.
Παρακολουθώντας ένα ντοκυμαντέρ για μια Αγγλίδα που κολύμπησε στη Μάγχη νωρίτερα την ίδια χρονιά, ο κ. Κρουαζόν αποφάσισε να μην αφήσει την αναπηρία του να τον νικήσει.

«Είχα δύο λύσεις μετά το ατύχημα: να πεθάνω ή να αποφασίσω να ζήσω» δήλωσε ο άνδρας στη βρετανική εφημερίδα «Τhe Ιndependent».

«Αποφάσισα να “ξαναφτιάξω” τον εαυτό μου. Είδα αυτό το ντοκυμαντέρ και σκέφτηκα: “Γιατί όχι και εγώ;"» προσέθεσε.

Τα τελευταία δύο χρόνια ο κ. Κρουαζόν, πατέρας δύο παιδιών, επροπονείτο συστηματικά επί 35 ώρες την εβδομάδα. Στόχος του είναι να κολυμπήσει τα 35 χλμ. μεταξύ Γαλλίας και Αγγλίας μέσα σε 24 ώρες. Για να το επιτύχει θα χρησιμοποιήσει ειδικά σχεδιασμένα προσθετικά πόδια με βατραχοπέδιλα και αναπνευστήρα.

Ο,τι έχει απομείνει από τα άνω άκρα του θα σταθεροποιεί την κολύμβησή του.

Οι περισσότεροι κολυμβητές χρειάζονται περίπου 10 ώρες για να διασχίσουν τα στενά της Μάγχης, με ταχύτητα περίπου τεσσάρων χιλιομέτρων την ώρα. Ο κ. Κρουαζόν αναμένεται να ολοκληρώσει την αποστολή του σε 20 με 24 ώρες, αφού η ταχύτητά του δεν θα ξεπερνά τα 2,8 χλμ. την ώρα, ενώ θα κάνει τακτικά διαλείμματα του ενός λεπτού για να φάει και να πιει.

Πριν από το ατύχημα, ο κ. Κρουαζόν δεν ενδιαφερόταν καθόλου για την κολύμβηση. Οταν πρωτοξεκίνησε τις προπονήσεις το εγχείρημα φάνταζε ακατόρθωτο. Ομως με τη δύναμη της θέλησης και τη βοήθεια της προπονήτριάς του Βαλερί Καρμπονέλ, ο κ. Κρουαζόν είναι τώρα πανέτοιμος για να ολοκληρώσει τη δύσκολη αποστολή του. Και η υποστήριξη ωστόσο από την οικογένειά του υπήρξε καθοριστική. «Εχω μια μεγάλη οικογένεια και όλοι είναι χαρούμενοι για εμένα» λέει ο κ. Κρουαζόν. Και καταλήγει: « Επειτα από τρία χρόνια που μόνο έτρωγα, κοιμόμουν και κολυμπούσα, επηρεάστηκαν και εκείνοι από τη διαδικασία. Οταν κολυμπάω σκέφτομαι τα παιδιά μου. Με εμπνέουν και με βοηθούν να είμαι δυνατός πνευματικά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...