Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

«Σώστε το τιραμισού» φωνάζουν οι Ιταλοί

Η περιφέρεια Βένετο διεκδικεί το… copyright και προσπαθεί να καθιερώσει τη  προστασία της γεωγραφικής προέλευσης του ξακουστού γλυκίσματος


Εάν η πίτσα είναι παραδοσιακά ναπολιτάνικη, τότε το τιραμισού είναι από το Τρεβίζο. Αυτό ισχυρίζεται η περιφέρεια Βένετο, η οποία προσπαθεί να καθιερώσει τη  προστασία της γεωγραφικής προέλευσης του ξακουστού γλυκίσματος.

Ο επικεφαλής της περιφέρειας, Λούκα Τζάια, επιβεβαίωσε την πρόθεση αυτή δηλώνοντας πως το τιραμισού «γεννήθηκε» κατά τη δεκαετία του 1970 στην περιοχή του Τρεβίζο και έγινε ένα από τα πιο γνωστά γλυκά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Εξήγησε, μάλιστα, πως η Αντα Καμπεόλ, ιδιοκτήτρια του εστιατορίου "Alle Beccherie» με τον βοηθό μάγειρα Ρομπέρτο Λινγκουανότο, έφτιαξαν το πρώτο τιραμισού.

Στον αγώνα του copyright, όμως, μπαίνει δυναμικά και ο βρετανικός Τύπος που με δημοσίευμά του στον Guardian καλεί τους υπευθύνους να «προστατεύσουν το τιραμισού και να το διασώσουν από τον κίνδυνο κλωνοποίησης από άλλες χώρες, όπως έγινε με το Prosecco».

Στη βρετανική εφημερίδα, μάλιστα, μίλησε ο γιος της Καμπεόλ, ο οποίος άσκησε εντονότατη κριτική σε όσους επιχειρούν να αλλοιώσουν την πραγματική ταυτότητα του τιραμισού, προσθέτοντας διαφορετικά από τα σωστά υλικά, όπως φράουλες. «Αυτό δεν είναι τιραμισού, πρέπει να κωδικοποιήσουμε τα συστατικά για να εμποδίσουμε εκείνους που θέλουν να το καταστρέψουν για πάντα», δήλωσε.

Ο Τζάια από την άλλη θέλησε να θυμίσει σε όλους ότι η ιδέα για το γλύκισμα με το τυρί κρέμα και το κακάο, ήρθε στην Καμπεόλ όταν θήλαζε τον γιο της και ήθελε κάτι να της δώσει λίγη ενέργεια. Εξ’ού και η ονομασία «Tiramisù», που σημαίνει «Σήκωσέ με».
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...