Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Νεκρός σε τροχαίο ο πρώτο οδηγός με βιονικό χέρι

Ο Κρίστιαν Κάντλμπαουερ, ένας νεαρός Αυστριακός που είχε χάσει και τα δύο χέρια του, αλλά οδηγούσε αυτοκίνητο ελέγχοντας με τη σκέψη του ένα ρομποτικό άνω άκρο, σκοτώθηκε όταν το όχημά του βγήκε από το δρόμο και προσέκρουσε σε δέντρο. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει αποσαφηνιστεί αν το πρωτοποριακό πρόσθετο μέλος του είχε σχέση με το δυστύχημα.

Ο Κάντλμπαουερ ήταν ο πρώτος ασθενής εκτός ΗΠΑ που χρησιμοποίησε το «βιονικό» άκρο της HealthCare Products GmbH, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Ότο Μποκ.

Ο τραγικός 22χρονος έμεινε εγκεφαλικά νεκρός και οι γιατροί διέκοψαν τη μηχανική υποστήριξη δύο ημέρες μετά το δυστύχημα, ανακοίνωσε νοσοκομείο της πόλης Γκρατς.

Φορώντας ένα συμβατικό πρόσθετο άκρο στη θέση του δεξιού του χεριού, και το βιονικό χέρι στη θέση του αριστερού, ο Κάντλμπαουερ βρήκε δουλειά σε συνεργείο αυτοκινήτων και τον Οκτώβριο του 2009 πήρε δίπλωμα οδήγησης.

Για να μπορεί να ελέγχει το άκρο, οι γιατροί χρειάστηκε να μεταφέρουν τέσσερα νεύρα του στον μυ του αριστερού στήθους. Ηλεκτρόδια συνδεδεμένα στον μυ αναγνώριζαν τα σήματα των νεύρων και έστελναν εντολές στο χέρι να κινηθεί αναλόγως.

Ο Κάντλμπαουερ μπορούσε έτσι να οδηγεί ένα τροποποιημένο Subaru Impreza, το οποίο είχε εξοπλιστεί μεταξύ άλλων με επιπλέον φρένο για επείγουσες καταστάσεις και ένα ειδικό κουμπί για τα φλας, την κόρνα και τους καθαριστήρες.

«Μου αρέσει η οδήγηση» έγραφε ο άτυχος νεαρός στο δικτυακό τόπο του, ο οποίος γέμισε με μηνύματα συλλυπητηρίων μετά την ανακοίνωση του θανάτου του.

Ο Κάντλμπαουερ είχε χάσει και τα δύο χέρια σε ηλικία 17 ετών, όταν σκαρφάλωσε σε στύλο ηλεκτροδότησης και έπαθε ηλεκτροπληξία.

Ενθουσιασμένος που κατάφερε τελικά να οδηγήσει, σχεδίαζε ακόμα να μετακομίσει σε δικό του σπίτι και να ταξιδέψει στην Αυστραλία.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...