Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου 2013

Εντοπίστηκαν οστά γιγαντιαίου μαρσιποφόρου στη Μελβούρνη

Επιστήμονας εξετάζει τα ευρήματα του γιγαντιαίου μαρσιποφόρου.

Τα ίχνη ενός γιγαντιαίου μαρσιποφόρου στην παραθαλάσσια περιοχή Σορέντο της Βικτώριας, έξω από τη Μελβούρνη, ανακάλυψαν ερευνητές.


Το μαρσιποφόρο αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες είχε ύψος δύο μέτρα, μήκος τέσσερα μέτρα, ζύγιζε τρεις τόνους και άνηκε στην κατηγορία των διπρωτόδοντων μαρσιποφόρων ένα είδος που ζούσε επί χιλιετίες στην Αυστραλία και εκτιμάται ότι εξαφανίστηκε πριν 40.000 χρόνια.

Οι επιστήμονες, που συνεχίζουν τις έρευνες τους, συγκέντρωσαν οστά των συγκεκριμένων ζώων και τα αναλύουν. Όπως λένε, η ανακάλυψη αυτή μπορεί να παράσχει πολύτιμες πληροφορίες για τον τρόπο ζωής, αλλά κυρίως για το πώς εξαφανίστηκαν αυτά τα τεράστια διπρωτόδοντα.

«Με τόσα πολλά απολιθώματα, έχουμε τη μοναδική ευκαιρία να παρατηρήσουμε τα ζώα αυτά στο περιβάλλον τους» δήλωσε ο παλαιοντολόγος Έρικ Φίτζεραλντ.

Τα ζώα αυτά ήταν φυτοφάγα και είναι τα μεγαλύτερα μαρσιποφόρα που έζησαν ποτέ στη Γη. Εκτιμάται ότι εξαφανίστηκαν πριν από 40.000 χρόνια, στο τέλος του Πλειστόκαινου, όταν έκαναν την εμφάνισή τους στην Αυστραλία οι πρώτες φυλές ιθαγενών. Οι ερευνητές δεν συμφωνούν για τους λόγους που οδήγησαν στην εξαφάνιση αυτών των ζώων, ο ανθρώπινος παράγοντας όμως ενδέχεται να έπαιξε κάποιο ρόλο.

Απόγονοί τους είναι τα κοάλα και τα σημερινά γουόμπατ, που όμως είναι πολύ πιο μικρά σε μέγεθος: Ζυγίζουν 20-35 κιλά και φτάνουν σε μήκος το ένα μέτρο. Ζουν κυρίως στη νοτιοανατολική Αυστραλία, στην Τασμανία, και σε μια προστατευμένη περιοχή στο κεντρικό Κουίνσλαντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...