Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Οι δορυφόροι επιβεβαιώνουν: Η Βενετία βουτάει στην Αδριατική!

Φωτογραφία της Βενετίας από ψηλά. Η νέα μελέτη των επιστημόνων χρησιμοποιεί στοιχεία από δορυφόρους με πρωτόγνωρη ακρίβεια και ανάλυση. Η κατάσταση της Βενετίας, όσον αφορά τη θάλασσα, είναι εξαιρετικά κρίσιμη», λέει ο Πιέτρο Τεατίνι, μηχανικός στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβας στην Ιταλία. «Είναι απαραίτητη η συνεχής παρακολούθηση της μετακίνησης της πόλης από δορυφόρους», εξηγεί

Με τη βοήθεια δορυφόρων οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η πόλη βυθίζεται από 3 έως 11 χιλιοστά τον χρόνο


Η Βενετία βυθίζεται κάθε χρόνο και περισσότερο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να μείνει ακατοίκητη σε βάθος χρόνου.

Με τη βοήθεια δορυφόρων, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η πόλη βυθίζεται από 3 έως 11 χιλιοστά τον χρόνο, από τα οποία το ένα χιλιοστό οφείλεται σε φυσικά αίτια και τα υπόλοιπα 2 έως 10 χιλιοστά σε ανθρώπινες δραστηριότητες.

Η νέα μελέτη χρησιμοποιεί στοιχεία από δορυφόρους με πρωτόγνωρη ακρίβεια και ανάλυση και έτσι οι ειδικοί μπορούν να διαχωρίσουν το ποσοστό καταβύθισης που οφείλεται στη συμπίεση των ιζημάτων πάνω στα οποία είναι χτισμένη η πόλη από αυτό που οφείλεται σε διάφορες δραστηριότητες, όπως η ανακαίνιση κτιρίων.

«Η κατάσταση της Βενετίας, όσον αφορά τη θάλασσα, είναι εξαιρετικά κρίσιμη», λέει ο Πιέτρο Τεατίνι, μηχανικός στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβας, στην Ιταλία. «Είναι απαραίτητη η συνεχής παρακολούθηση της μετακίνησης της πόλης από δορυφόρους», εξηγεί.

Οι επιστήμονες αναγνώρισαν για πρώτη φορά το πρόβλημα της Βενετίας πριν από δεκαετίες, όταν παρατήρησαν ότι η άντληση υδάτων από το υπέδαφος καταβύθιζε την πόλη. Ως αποτέλεσμα, η άντληση σταμάτησε και ο ρυθμός καταβύθισης μειώθηκε, αλλά δεν σταμάτησε. Η Βενετία συνεχίζει να βυθίζεται.

Στην έρευνά τους ο Τεατίνι και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν δύο διαφορετικές δορυφορικές μετρήσεις του ιστορικού κέντρου της Βενετίας και της γύρω περιοχής. Η πρώτη μέτρηση προήλθε από δορυφορικούς αισθητήρες πρώτης γενιάς που συλλέγουν στοιχεία κάθε μήνα και η δεύτερη από νεότερους, πιο εξελιγμένους, δορυφόρους, που συλλέγουν στοιχεία κάθε 10 ημέρες.

«Οι τεχνικές εξελίσσονται και βελτιώνονται συνεχώς και τώρα μπορούμε να εντοπίσουμε οποιαδήποτε μετακίνηση με ακρίβεια που ήταν αδιανόητη πριν από 10 με 20 χρόνια», λέει ο Τεατίνι στο LiveScience.

Οι δορυφόροι στέλνουν σήματα στην επιφάνεια της Γης, τα οποία αντανακλώνται στο έδαφος και στα κτίρια. Για να υπολογίσουν το ποσοστό καταβύθισης της Βενετίας, συνέκριναν τις διαφορές στα σήματα που επιστρέφουν από την πόλη με αυτά από τη γύρω περιοχή, μία μέθοδος που ονομάζεται διαφορική συμβολομετρία.

Η ομάδα του Τεατίνι συνέκρινε τις μεταβολές στο ύψος της πόλης, όπως καταμετρήθηκαν από τους νέους δορυφόρους την περίοδο 2008-2011, με τη μέση μετακίνηση που παρατήρησαν οι παλαιοί δορυφόροι από το 1992 έως το 2010. Μετά, αφαίρεσαν τις βραχυπρόθεσμες αλλαγές στα επίπεδα του εδάφους από τις μακροπρόθεσμες μεταβολές, για να δουν το ποσοστό της καταβύθισης που οφείλεται σε ανθρώπινες δραστηριότητες.

Ετσι, βρήκαν ότι η πόλη βυθίζεται από 0,8 έως 1 χιλιοστό τον χρόνο από φυσικά αίτια, ενώ οι ανθρώπινες δραστηριότητες προκαλούν την καταβύθισή της κατά 2 έως 10 χιλιοστά τον χρόνο. Ομως αυτό συμβαίνει μόνο τοπικά, σε δρόμους ή γειτονιές, κυρίως εξαιτίας ανακαίνισης κτιρίων.
Η Νέα Ορλεάνη

Η Βενετία δεν είναι η μόνη γνωστή πόλη που βυθίζεται στον πλανήτη. Το ίδιο συμβαίνει στη Νέα Ορλεάνη, όπου τμήματα της πόλης βυθίζονται κατά 2,5 εκατοστά τον χρόνο, πιθανώς λόγω άντλησης πετρελαίου, αερίου και υδάτων από τις υπόγειες δεξαμενές.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...