Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Τυρί, αντί για αλάτι, θα στρώνει το Μιλγουόκι για να μην πιάνουν πάγο οι δρόμοι

Το ζήτημα δεν είναι μόνο τι έχει κανείς, αλλά κυρίως το πώς το αξιοποιεί: Το αμερικανικό Μιλγουόκι, της πολιτείας του Γουισκόνσιν που έχει τη μεγαλύτερη παραγωγή γαλακτομικών προϊόντων στις ΗΠΑ, εξερευνά έναν νέο, οικονομικότερο τρόπο για να μην πιάνουν πάγο οι δρόμοι από το χιόνι. Αντί να ρίχνει αλάτι, θα δοκιμάσει να στρώνει την άλμη που μένει από την παραγωγή τυριών.


Αρκετοί εκφράζουν επιφυλάξεις για τη μυρωδιά ή τα πιθανά προβλήματα με ποντίκια. Οι φόβοι αυτοί θα επιβωεβαιωθούν ή θα διαψευστούν με την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος, που έχει ήδη ξεκινήσει.


Η διαχείριση του προβλήματος του χιονιού δεν είναι απλή υπόθεση για μία πολιτεία σαν το Γουισκόνσιν, βαθιά στον αμερικανό βορρά. Με (μόνο) 70 εκατοστά χιόνι πέρυσι, ειδικά το Μιλγουόκι είχε ξοδέψει 44.000 τόνους αλατιού για τον πάγο -συνολικά το κόστος των επιχειρήσεων καθαρισμού έφτανε τα 6,5 εκατ. δολάρια.

Η άλμη θα δώσει τη λύση, πιστεύει το Μιλγουόκι -που στο παρελθόν έχει δοκιμάσει και άλλους εναλλακτικούς τρόπους για τον πάγο. «Προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε με όσο περισσότερους τρόπους γίνεται το τυρί» εξήγησε στους New York Times o δημοτικός σύμβουλος Τόνι Ζιελίνσκι, λέγοντας πως «εάν το μέτρο έχει επιτυχία, σίγουρα θα ακολουθήσουν κι άλλες πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα».

Η πιο αποδοτική άλμη που διατίθεται στο Μιλγουόκι, με το κατάλληλο ποσοστό αλατιού και τη μικρότερη ανάγκη επεξεργασίας, είναι από τη μοτσαρέλα. Ως δεύτερη επιλογή, οι τοπικοί παραγωγοί θεωρούν το προβολόνε.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...