Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Αυτός είναι ο πιο τυχερός άνθρωπος του κόσμου – Ξεγέλασε το θάνατο 7 φορές και κατόπιν κέρδισε το λαχείο

 

Όποιος ακούσει έστω και σύντομα για τη ζωή του Frane Selak, του 85χρονου σήμερα δασκάλου μουσικής από την Κροατία, δεν μπορεί παρά να τον χαρακτηρίσει ως τον πιο τυχερό άνθρωπο του κόσμου. Και αυτό γιατί όχι μόνο ξεγέλασε το θάνατο εφτά φορές, αλλά και επειδή στο τέλος κέρδισε περισσότερα από 700.000 ευρώ στο λαχείο.


Η πρώτη φορά λοιπόν που ήρθε τετ-α-τετ με τον Χάρο ήταν το 1962, όταν ταξίδευε με τρένο από το Σαράγιεβο στο Ντουμπρόβνικ. Το τρένο εκτροχιάστηκε και ο ίδιος βρέθηκε στα παγωμένα νερά του ποταμού, κατάφερε όμως να κολυμπήσει με σπασμένο χέρι και υποφέροντας από υποθερμία να βγει στην ακτή. Αντίθετα 17 επιβάτες έχασαν τη ζωή τους εκείνη τη μέρα.


Την επόμενη χρονιά, το 1963, ο Selak έκανε το πρώτο (και μόνο) αεροπορικό ταξίδι της ζωής του, καθώς δεν προτιμούσε πλέον και πολύ τα τρένα. Και συνέβη το αναπάντεχο: η πόρτα του αεροσκάφους άνοιξε μαγικά και ο ίδιος βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση χωρίς αλεξίπτωτο. Και βέβαια, ως διά μαγείας, προσγειώθηκε πάνω σε έναν μεγάλο σωρό από άχυρα, όμοια με ταινία του βωβού κινηματογράφου. Οι άλλοι επιβάτες δεν αποδείχτηκαν τόσο τυχεροί, καθώς το άνοιγμα της πόρτας έκανε το αεροπλάνο να συντριβεί, στέλνοντας στον χαμό 19 επιβάτες.


Τρία χρόνια αργότερα, είχε έρθει ο καιρός για άλλη μια αναμέτρηση με τον θάνατο. Ο Χάρος δεν αποδείχτηκε βέβαια εφευρετικός και έστησε ακριβώς το ίδιο σκηνικό: ο Selak επέβαινε σε τουριστικό λεωφορείο, το οποίο έπεσε στο ποτάμι και έστειλε στον άλλο κόσμο 4 ανθρώπους. Ο ίδιος βέβαια, έχοντας ξαναζήσει συναφές σκηνικό σε μέσο μαζικής μεταφοράς, ήξερε τι έπρεπε να κάνει από μνήμης.

Μετά την ήττα του, ο Χάρος τού έδωσε 4 χρόνια διαλείμματος, πριν τον επισκεφτεί για μία ακόμα φορά. Και βέβαια ο Selak, παρά τα οφθαλμοφανή σημάδια ότι όφειλε να αποφεύγει τις συγκοινωνίες (είχε επιβιώσει από τρένο, αεροπλάνο και λεωφορείο), αποφάσισε ότι ήταν πράγματι καλή ιδέα να περνάει τον καιρό του οδηγώντας. Το αυτοκίνητό του έπιασε λοιπόν φωτιά εν κινήσει, με τον ίδιο ίσα που να προλαβαίνει να εξέλθει από το όχημα πριν αυτό τυλιχθεί στις φλόγες. Ο Selak σώθηκε ακόμα και από τη σφοδρή έκρηξη που ακολούθησε.


Παρά το πάθημα ωστόσο, ο δαιμόνιος άντρας δεν πτοήθηκε και επιχείρησε και πάλι το extreme sport της οδήγησης, αγοράζοντας νέο αυτοκίνητο. Όπως πια μαντεύετε με μεγάλη ευκολία, και το νέο αμάξι έπιασε φωτιά εν κινήσει 4 χρόνια αργότερα, με τις φλόγες να εισβάλουν από τους αεραγωγούς στην καμπίνα και να καίνε τα μαλλιά του οδηγού. Μέχρι εκεί όμως έφτασαν τα δεινά του.

Ο Selak πρέπει κατόπιν να πίστεψε ότι η μοίρα τον είχε αφήσει ήσυχο, καθώς τα 20 χρόνια που μεσολάβησαν μέχρι το επόμενο συναπάντημά του με τον Χάρο θα του είχαν δημιουργήσει λογικά μια αίσθηση ασφάλειας. Μέγα λάθος. Και ήταν μάλιστα ο ασφαλέστερος τρόπος μετακίνησης, τα πόδια, που θα τον έφερναν ένα βήμα πριν από τον θάνατο. Ο Selak περπατούσε λοιπόν στο Ζάγκρεμπ όταν χτυπήθηκε από λεωφορείο. Παρά το γεγονός ότι έπεσε στο οδόστρωμα με σφοδρότητα, τη γλίτωσε μόνο με μικροεκδορές και μελανιές.

Μέχρι το 1996, όταν θα σημειωνόταν η νέα τιτανομαχία Selak και Χάρου, ο τύπος πρέπει να είχε θεωρήσει ότι ήταν πρακτικά ανίκητος, γι' αυτό και πήρε το αμάξι του να πάει βόλτα στα βουνά. Σε μια στροφή είδε έντρομος ένα φορτηγό να κατευθύνεται πάνω του. Μην έχοντας πού αλλού να στρίψει για να αποφύγει τη μετωπική, έπεσε πάνω στο προστατευτικό κιγκλίδωμα και το αμάξι κατέληξε στον γκρεμό των 100 και πλέον μέτρων. Όχι όμως και ο Selak, ο οποίος εκτός από έξτρα ζωές, διέθετε και αντανακλαστικά-αστραπή: πριν το αμάξι γκρεμοτσακιστεί, ο ίδιος πήδηξε έξω και πιάστηκε από ένα δέντρο στο χείλος ακριβώς του γκρεμού.

Ο Χάρος δεν είχε πια άλλη επιλογή και το 2003 τον επιβράβευσε για την αντοχή και τη θέλησή του για ζωή: ο Selak, που οι φίλοι του του έλεγαν τόσα χρόνια πόσο τυχερός ήταν, παρά το γεγονός ότι όλα τα δεδομένα υποδείκνυαν το αντίθετο, καθώς παρεμπιπτόντως είχε κάνει και 4 γάμους στη ζωή του, αγόρασε ένα λαχείο. Κέρδισε φυσικά το τζακπότ, κάπου 700.000 ευρώ, και αποφάσισε να πάει για τον πέμπτο γάμο, με τη σύντροφό του να αποδέχεται την πρόταση.



Πέντε χρόνια αργότερα λοιπόν, σε ηλικία 81 ετών, ο Selak άρχισε να χαρίζει τα κέρδη του σε οικογένεια και φίλους, μέχρι και το ιδιωτικό του νησάκι πούλησε και μετακόμισε πίσω στο σπιτάκι του στο Ζάγκρεμπ. Ο λόγος; Γιατί είχε λέει ό,τι χρειαζόταν για να ζει ευτυχισμένος και τα χρήματα δεν πρόσθεταν τίποτα στη μεγάλη εικόνα.

Και σε όσους τον αποκαλούν «τον πιο τυχερό άνθρωπο του κόσμου», για το γεγονός ότι ξεγέλασε τον Χάρο τόσες φορές και κέρδισε στο τέλος και το λαχείο, ο Selak απαντά αποστομωτικά: «Ποτέ δεν πίστεψα ότι ήμουν τυχερός που επιβίωσα μόνο με μελανιές από τις εμπειρίες θανάτου. Ήμουν άτυχος που βρέθηκα εκεί αρχικά, αλλά δεν μπορείς να πεις στους ανθρώπους αυτό που δεν θέλουν να πιστέψουν».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...